Kuzmanović: Dejtonski sporazum jedini mogući oblik uređenja

Srna
Kuzmanović: Dejtonski sporazum jedini mogući oblik uređenja

Banjaluka - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da je Dejtonski mirovni sporazum jedini mogući oblik uređenja BiH.

"Tim sporazumom nije stvorena idealna država - blagostanja, ali nije stvorena ni država Levijatan. Nađena je kompromisna formula - model kojim je eliminisana unitaristička i separatistička koncepcija i ustanovljena složena dvoentitetska država", istakao je Kuzmanović u kolumni u današnjim "Nezvisnim novinama", povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Kuzmanović je naglasio da je Dejtonskim sporazumom BiH prvi put u istoriji dobila državnost koja bi trebalo da odgovara težnjama sva tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Dvadeseta godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH obilježava se kao veoma značajan međunarodni događaj. Međutim, umjesto da se obilježi kao jedan od najuspješnijih međunarodnih sporazuma, neopravdano se podvrgava kritici i optužuje, posebno aneks četiri, za brojne nedaće - političke i ekonomske koje postoje u BiH", naveo je Kuzmanović.

On je ocijenio da Dejtonskim sporazumom nijedan narod nije dobio ono što je želio, ali da je dobio dovoljno da može ostvariti i očuvati svoj identitet - jezik, pismo, kulturu, tradiciju.

"U Dejtonu su pregovarali i odlučivali vrhunski pravnici i političari. Oni su mogli i znali napisati bolji ustav, ali su se odlučili za ovakav, koji je primjenjiv i primjeren za BiH", istakao je Kuzmanović i dodao da je dobro poznato da svaki ustav, bez obzira na to koliko je formalno-pravno i sadržajno dobar, postaje obični list papira ako se ne primjenjuje.

On je podsjetio da neki predstavnici sarajevskog političkog establišmenta /unitaristi/ i međunarodne zajednice, najčešće oličeni u instituciji visokog predstavnika, traže temeljne promjene Ustava jer nisu zadovoljni što se nedovoljno sprovodi proces nelegalne unitarizacije BiH i što se Republika Srpska snažno suprotstavlja tom retrogradnom procesu.

"Zaboravljaju da se Ustav može mijenjati samo po utvrđenom parlamentarnom postupku, političkim konsenzusom, a ne nametanjem /oktroisanjem/ od bilo koga", dodao je Kuzmanović.

On je napomenuo da je očigledno da aktuelno ustavno uređenje BiH nije proizvod samo dvadesetodnevne mirovne konferencije u Dejtonu, već je građeno skoro četiri godine, dok je trajao nesrećni sukob, raznim mirovnim planovima, od početnog Lisabonskog, zatim Oven-Stoltenbergovog, Vens-Ovenovog, plana Kontakt grupe, Londonskog, Njujorškog, pa do Dejtonskog.

"Svi ti planovi - sporazumi tražili su rješenje zasnovano na federalno-konfederalnom, a ne na unitarnom modelu. Na toj osnovi utvrđeno je složeno državno uređenje sa dva državotvorna entiteta i s visokim stepenom autonomije, koje je tada bilo, danas je i ubuduće će biti jedino ispravno i održivo", zaključio je Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana