Kurc građanima BiH: Glasajte, ne dižite ruke od politike

Agencije
Kurc građanima BiH: Glasajte, ne dižite ruke od politike

Sarajevo - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je građanima Bosne i Hercegovije, države u kojoj se 12. oktobra održavaju opšti izbori, da glasaju i "ne dižu ruke od politike".

"Učestvujte u izborima, informišite se o stavovima koje političari zastupaju, pogledajte predstavljaju li oni interese stanovništva BiH, izađite i glasajte u skladu sa svojim spoznajama i držite političare odgovornim za urađeno nakon izbora", poruka je šefa austrijske diplomatije.

Kurc naglašava da će izborni proces pratiti domaći i međunarodni posmatrači, uključujuĆi i one koji će doći u ime OEBS-a.

 Nada se i očekuje da će izbori u BiH biti "slobodni i pošteni" i za "Dnevni avaz" podsjeća da postoji jako opredjeljenje međunarodne zajednice koje se već manifestovalo i tokom konferencija o Zapadnom Balkanu, 28. avgusta u Berlinu.

"Nakon neuspjeha da se nađe političko rešenje za sprovođenje presude Evropskog suda "Sejdić i Finci", kao i protesta u februaru, fokus se, očito, pomjerio prema ekonomskim problemima. Plan za rast, razvoj i posao rezultat je tog pomeranja interesa. Stoga snažno ohrabrujem političke lidere u BiH da ubrzano sprovedu ove velike socioekonomske reforme", kaže Kurc.

Austrijski zvaničnik podvlači da je međunarodna zajednica spremna da pomogne, ali upozorava da najveći dio posla mora da se uradi u samoj BiH i da moraju da ga urade lokalne vlasti.

Austrija, navodi Fena, počinje da igra sve važniju ulogu u Bosni i Hercegovini i ne samo da je ta država dugi niz godina vodeći investitor, nego će 2015. biti domaćin i novog sastanka lidera zapadnobalkanskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana