Курц грађанима БиХ: Гласајте, не дижите руке од политике

Агенције
Курц грађанима БиХ: Гласајте, не дижите руке од политике

Сарајево - Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц поручио је грађанима Босне и Херцеговије, државе у којој се 12. октобра одржавају општи избори, да гласају и "не дижу руке од политике".

"Учествујте у изборима, информишите се о ставовима које политичари заступају, погледајте представљају ли они интересе становништва БиХ, изађите и гласајте у складу са својим спознајама и држите политичаре одговорним за урађено након избора", порука је шефа аустријске дипломатије.

Курц наглашава да ће изборни процес пратити домаћи и међународни посматрачи, укључујуЋи и оне који ће доћи у име ОЕБС-а.

 Нада се и очекује да ће избори у БиХ бити "слободни и поштени" и за "Дневни аваз" подсјећа да постоји јако опредјељење међународне заједнице које се већ манифестовало и током конференција о Западном Балкану, 28. августа у Берлину.

"Након неуспјеха да се нађе политичко решење за спровођење пресуде Европског суда "Сејдић и Финци", као и протеста у фебруару, фокус се, очито, помјерио према економским проблемима. План за раст, развој и посао резултат је тог померања интереса. Стога снажно охрабрујем политичке лидере у БиХ да убрзано спроведу ове велике социоекономске реформе", каже Курц.

Аустријски званичник подвлачи да је међународна заједница спремна да помогне, али упозорава да највећи дио посла мора да се уради у самој БиХ и да морају да га ураде локалне власти.

Аустрија, наводи Фена, почиње да игра све важнију улогу у Босни и Херцеговини и не само да је та држава дуги низ година водећи инвеститор, него ће 2015. бити домаћин и новог састанка лидера западнобалканских држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана