Kupuju auta, knjige, ali i muzičke instrumente

Vedrana Kulaga
Kupuju auta, knjige, ali i muzičke instrumente

Sarajevo - Institucije BiH godišnje troše više od 20 miliona maraka za dugu listu potrepština, a ove godine na njoj su uz standardnu opremu i automobile i zanimljive stavke poput poklona, dekorativnih materijala, vjerske literature, testera, detektora metala i muzičkih instrumenata.

Dio institucija BiH pripremio je plan nabavki za ovu godinu iz kojih je vidljivo da nastavljaju po ustaljenoj praksi iz prethodnih godina.

Jedan od obimnijih spiskova napravila je Centralna izborna komisija BiH čije su potrepštine porasle zbog održavanja opštih izbora, a odmah iza nje je Ministarstvo odbrane BiH koje je godinama apsolutni rekorder po potrošnji zbog obimnih Oružanih snaga.

Na listi Ministarstva odbrane su mnogobrojne stvari - od ulja za loženje, namještaja, opreme i vozila do vjerske literature i poklona. Na spisku su i bezbjednosne torbe, sefovi, detektori metala, konopci, užad, motorne testere, trimeri i muzički instrumenti što je bio slučaj i ranijih godina.

- Plan nabavki na osnovu zaključenih okvirnih sporazuma Ministarstva odbrane BiH za 2018. godinu težak je 9,58 miliona maraka - kazali su u Ministarstvu odbrane.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH uz standardne potrepštine kupovaće i materijal za dekoraciju službenih prostorija, stručne knjige i literaturu. Najviše novca planirano je za nabavku odjeće, uniformi, goriva i auto-guma. Za vozila su spremni da daju 399.000 KM, dok će po nekoliko hiljada otići za usluge reprezentacije, poklone, reklamni materijal i stručno usavršavanje.

- Nabavke se sprovode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a plan se može mijenjati u skladu sa potrebama - kazali su u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Parlament BiH je, između ostalog, na spisak stavio usluge fotoreportera, VIP salona na sarajevskom aerodromu i protokolarne poklone, knjige za biblioteku, bezbjednosnu kameru i bubice za prevođenje. Među krupnijim izdacima je namještaj vrijedan gotovo 27.000 maraka.

Plan nabavki sačinila je i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH. Osim standardnih nabavki poput kancelarijskog materijala i kompjuterske opreme na spisak je uvrštena i stručne literatura. U maju bi trebalo da počne i "lov" za novi automobil za šta su spremili 39.000 maraka.

- Za nabavku opreme planiramo da izdvojimo 48.000, a za tekuće i kapitalne izdatke 167.050 maraka - navedeno je u planu nabavki Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže da su revizije učinka pokazale da stanje u oblasti javnih nabavki nije dobro i da ima mnogo propusta - od propuštanja rokova do neracionalnih nabavki.

- Najveće zamjerke odnose se na planiranje nabavki, a rukovodioci nisu uvijek donosili najracionalnije odluke kada su u pitanju javne nabavke - rekao je Rodić i zaključio da bi bilo moguće napraviti velike uštede kada bi se tom pitanju posvetilo dovoljno pažnje i odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana