Купују аута, књиге, али и музичке инструменте

Ведрана Кулага
Купују аута, књиге, али и музичке инструменте

Сарајево - Институције БиХ годишње троше више од 20 милиона марака за дугу листу потрепштина, а ове године на њој су уз стандардну опрему и аутомобиле и занимљиве ставке попут поклона, декоративних материјала, вјерске литературе, тестера, детектора метала и музичких инструмената.

Дио институција БиХ припремио је план набавки за ову годину из којих је видљиво да настављају по устаљеној пракси из претходних година.

Један од обимнијих спискова направила је Централна изборна комисија БиХ чије су потрепштине порасле због одржавања општих избора, а одмах иза ње је Министарство одбране БиХ које је годинама апсолутни рекордер по потрошњи због обимних Оружаних снага.

На листи Министарства одбране су многобројне ствари - од уља за ложење, намјештаја, опреме и возила до вјерске литературе и поклона. На списку су и безбједносне торбе, сефови, детектори метала, конопци, ужад, моторне тестере, тримери и музички инструменти што је био случај и ранијих година.

- План набавки на основу закључених оквирних споразума Министарства одбране БиХ за 2018. годину тежак је 9,58 милиона марака - казали су у Министарству одбране.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ уз стандардне потрепштине куповаће и материјал за декорацију службених просторија, стручне књиге и литературу. Највише новца планирано је за набавку одјеће, униформи, горива и ауто-гума. За возила су спремни да дају 399.000 КМ, док ће по неколико хиљада отићи за услуге репрезентације, поклоне, рекламни материјал и стручно усавршавање.

- Набавке се спроводе у складу са Законом о јавним набавкама, а план се може мијењати у складу са потребама - казали су у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Парламент БиХ је, између осталог, на списак ставио услуге фоторепортера, ВИП салона на сарајевском аеродрому и протоколарне поклоне, књиге за библиотеку, безбједносну камеру и бубице за превођење. Међу крупнијим издацима је намјештај вриједан готово 27.000 марака.

План набавки сачинила је и Агенција за заштиту личних података БиХ. Осим стандардних набавки попут канцеларијског материјала и компјутерске опреме на списак је уврштена и стручне литература. У мају би требало да почне и "лов" за нови аутомобил за шта су спремили 39.000 марака.

- За набавку опреме планирамо да издвојимо 48.000, а за текуће и капиталне издатке 167.050 марака - наведено је у плану набавки Агенције за заштиту личних података БиХ.

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић каже да су ревизије учинка показале да стање у области јавних набавки није добро и да има много пропуста - од пропуштања рокова до нерационалних набавки.

- Највеће замјерке односе се на планирање набавки, а руководиоци нису увијек доносили најрационалније одлуке када су у питању јавне набавке - рекао је Родић и закључио да би било могуће направити велике уштеде када би се том питању посветило довољно пажње и одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана