Купрешанин: Није постојао циљ прогона

СРНА
Купрешанин: Није постојао циљ прогона

Хаг - Војислав Купрешанин, свједок одбране Радована Караџића у Хашком трибуналу, изјавио је данас да бивши предсједник Републике Српске "није имао практичну контролу" над генерала Ратком Младићем.

"Младић је себе постављао изнад Скупштине и изнад врховног команданта. Током рата је било упадљиво да је Караџић био предсједник државе, али није имао моћ, док је, са друге стране, генерал Младић имао моћ, али није имао државу", рекао је Купрешанин и оцијенио да је однос између Караџићи и Младића "увијек би веома напет".

У периоду на који се односи оптужница, свједок је био предсједник Скуштине Заједнице општина Босанске Крајине и затим предсједник Скупштине Аутономне Регије Крајина.

Он је био категоричан да је заједница 17 општина била основана из економских разлога и због "напете ситуације у БиХ", а не с циљем да се протјера несрпско становништво, како се тврди у оптужници.

"Устав БиХ је омогућавао регионализацију и ништа није урађено мимо Устава", додао је Купрешанин.

Заступник оптужбе Алан Тигер свједока је подсјетио да је на једној скупштинској сједници рекао да Срби не желе да живе са другима и да је задатак Аутономне Регије Крајина "да се уништи Алијина Крајина".

Купрешанин је рекао да "сваки освијешћен народ жели да живи у својој држави" и да се само Србима то забрањује. "Нијемцима, који су произвели два свјетска рата, омогућено је да живе заједно и ја и сад желим да српски народ има једну државу на Балкану, ми смо то заслужили", изјавио је Купрешанин.

Он је изнио и став да у БиХ живе "Срби православци, Срби мухамеданци и Срби католици", те да је "синоним за народ језик, а не вјера".

Суђење Караџићу наставља се сутра, а наредни свједок ће бити Никола Поплашен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана