Kupovinom vremena pravda za žrtve sve dalja

Željka Domazet
Kupovinom vremena pravda za žrtve sve dalja

Sarajevo - Radna grupa za izradu revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina svoj zadatak nije okončala do kraja prošlog mjeseca, kako je bilo predviđeno, pa je od Savjeta ministara BiH zatražen novi rok od 60 dana za završetak ovog posla.

Postojeća strategija usvojena je 2008. godine, a njen glavni cilj bilo je procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina. S obzirom na to da je taj rok prošao prije dvije godine, Ministarstvo pravde BiH je na osnovu odluke Savjeta ministara imenovalo radnu grupu čiji je zadatak da izradi novu strategiju.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, koji je i član Radne grupe za izradu revidirane strategije, kaže da predstavnici Ministarstva pravde nisu na adekvatan način pripremali sastanke, da dokumenta nisu objedinjena te da i dalje postoje različita mišljenja o strateškim stvarima.

- Imali smo hrpu materijala u kojima su se nalazila mišljenja, prijedlozi i komentari na ponuđene prijedloge i to nije bilo objedinjeno u jedan dokument kao što smo mi tražili. Sastanci radne grupe tokom ljeta nisu ni zakazivani i tek na narednom sastanku treba da usaglašavamo određene stvari i za to treba da se valjano pripreme materijali - istakao je Kojić.

Dodaje da i dalje postoje različita mišljenja o mnogim strateškim ciljevima.

- Spreman sam i na to da sjedimo i deset dana kako bismo usaglasili stavove, jer je to vrlo bitno i neophodno da bi se od strategije mogli očekivati valjani rezultati. Strategija je veoma bitan dokument i kao predstavnik Ministarstva pravde RS ne želim da zbog nepripremljenih materijala nešto bude propušteno i to na štetu porodica žrtava koje duže od dvije decenije čekaju pravdu - istakao je Kojić.

Dodaje da još nisu pričali o rokovima za završetak procesuiranja predmeta i da je bitnije utvrditi sistem odgovornosti.

- U ranijoj strategiji imali smo rokove koji nisu ispoštovani i za to niko nije snosio odgovornost. Prvo treba da utvrdimo sistem odgovornosti, pa onda realne rokove - rekao je Kojić.

RS insistira na tome da akcenat bude stavljen na što hitnije rješavanje najsloženijih predmeta ratnih zločina, koji se uglavnom se odnose na slučajeve u kojima su žrtve bili Srbi.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kaže da nije zadovoljan dinamikom rada radne grupe, koja se, kaže, sastala tek nekoliko puta.

- Od mene su tražili da im bude dat dodatni rok za ispunjavanje obaveza. S obzirom na to da nemamo mogućnost da sada mijenjamo članove, izašao sam im u susret i Savjetu ministara poslao novu odluku kojom ćemo im prolongirati rok da u što kraćem roku, odnosno za 60 dana, urade posao za koji su zaduženi - rekao je Grubeša.

Upozorava da vrijeme neumitno prolazi i da se mora što hitnije reagovati.

- Svjedoci ratnih zločina umiru, materijalni dokazi nestaju i na kraju ćemo biti u situaciji da pravda neće biti zadovoljena - rekao je Grubeša.

Sastanak 11. oktobra

Milorad Kojić istakao je da se nada da će naredni sastanak radne grupe za izmjenu strategije biti održan 11. oktobra.

- Očekujem da će taj sastanak biti daleko sadržajniji i efikasniji od dosadašnjih - naglasio je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana