Куда иде СДС?

РТРС
Куда иде СДС?

Незадовољство и раскол у СДС потврђени су прекидом јучерашње сједнице Скупштине бањалучког Градског одбора, због недостатка кворума. Да је то наставак превирања у СДС-у говори и чињеница да су посљедњих мјесеци ту странку напустила четири потпредсједника, по један посланик и одборник.

Након што је јуче, због недостатка кворума, прекинута сједница Скупштине Градског одбора у Бањалуци, на којој је требало да буде изабран нови предсједник, додатно су се подигле тензије у овој странци. Огњен Тадић на чело бањалучког СДС дошао је у вријеме предизборне кампање, када је Градски одбор очекивао много од њега. Како каже, задовољио је те амбиције иако је раскол у СДС-у већ узео маха.

"Ово је невјероватна ствар. Овде се не ради о томе да су људи против мене, већ они желе да ја наставим да водим градски одбор. Ја опет кажем да има план који је бољи од тога", каже Тадић.

Незадовољни чланови СДС-а сматрају да Огњен Тадић на чело градског одбора покушава да доведе Бранка Бланушу, који је до прије годину дана био члан Напредне Српске. Према писању листа Прес РС, тако би са позиције потпредсједника могао да контролише бањалучки одбор, а да за евентуалне лоше резултате на локалним изборима наредне године не сноси одговорност.

И док Тадић очекује већу подршку на наставку Скупштине, 12. септембра, бивши члан СДС-а, Ненад Стевандић, сједнице у позоришту, попут оне јуче, назива позоришним комадом. Ипак, срж проблема не види ту, већ у врху СДС-а. Тај врх је, каже, већ осовина која дроби Републику Српску у корист Бакира Изетбеговића. Не желећи да томе даје легитимитет, Стевандић је, каже, напустио странку.

"Која је своје изборне фрустрације 'нисмо успјели да побиједимо' надокнадила тако што ће их хранити функцијама на нивоу БиХ, а онда ће то морати да плаћа ресурсима Републике Српске и растурањем власти те Републике", сматра Стевандић..

Уколико је СДС одлучио да држи кворум Изетбеговићу на скупштини Конгреса СДА, онда не може очекивати да чланство СДС-а које заговара патриотизам држи кворум таквом руководству, рекао је Стевандић. Таква политика ће, каже, морати да се плати.

"И њу ће на крају да наплате гласачи СДС, јер они то неће поднијети. Они неће да држе кворум људима који су постали Бакирове хијене које кидишу на Републику Српску. То је проблем, а није проблем Ненада Стевандића, који је први отишао, јер није хтио да даје легитимитет таквој политици", каже Стевандић.

Све гласније се прича и да ће Клуб СДС-а у Народној скупштини најесен напустити више одборника. Имена двојице већ су позната, али званичне потврде још нема. На писања медија о расулу у СДС-овом посланичком Клубу реаговала је странка, тврдећи да је ријеч о пропаганди. Јесен ће показати да ли је тако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана