Ksenija Božović, zamjenica predsjednika Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda: Ivanovića ubili oni koji su ga i hapsili

Tanja Šikanjić
Ksenija Božović, zamjenica predsjednika Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda: Ivanovića ubili oni koji su ga i hapsili

Mišljenje većine je da iza hapšenja i ubistva Olivera Ivanovića stoje isti nalogodavci, samo što je optužbe za ratni zločin radio neprofesionalac, a ubistvo je počinio profesionalac, rekla je u intervjuu za "Glas Srpske" Ksenija Božović, zamjenica predsjednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" i najbliža saradnica Olivera Ivanovića koji je ubijen 16. januara ispred sjedišta te stranke.

GLAS: Da li možete da se pomirite s činjenicom da Oliver Ivanović više nije živ?

BOŽOVIĆ: Saradnici Olivera Ivanovića, prijatelji, ali i mnogobrojni građani ne mogu da se pomire i da veruju da on nije živ i da više nije sa nama. Čini nam se da će se svakog trenutka pojaviti na vratima kancelarije sa osmehom na licu, pun energije, bodreći sve oko sebe. Ali, nažalost, surova realnost je drugačija, trebaće nam vreme da je shvatimo, ovo je veliki gubitak za sve.

GLAS: Kakvo je stanje u Kosovskoj Mitrovici nakon njegovog ubistva?

BOŽOVIĆ:      Kosovska Mitrovica posle ubistva Olivera Ivanovića više nije isti grad, građani su u šoku, u njemu sada vlada muk, tišina i velika zabrinutost. Ulice su poluprazne, a kada padne mrak puste.

GLAS: Da li je Ivanovićevim odlaskom otišla i nada koju je ulivao Srbima na Kosovu govoreći da ne napuštaju ognjišta?

BOŽOVIĆ: Građani uglavnom tako i pričaju, da je sa njim otišla i poslednja nada. On je bio političar koji je razgovarao sa svima, svuda i uvek. Kod njega su ljudi dolazili sa raznim problemima i izlazili zadovoljni. Nije delio ljude po nacionalnosti, nego je uvek govorio da postoje samo dobri i loši ljudi. Aktivno je pričao o situaciji na Kosovu i radio na opstanku i povratku Srba. Nikada nije pomislio da napusti Kosovo ni Mitrovicu iako je u njoj doživeo mnoge neprijatnosti - dva puta paljenje automobila, paljenje stranačkih kancelarija, upad u stan, maltretiranje supruge i maloletnog deteta, tri i po godine zatvora i na kraju ubistvo. Kosovo je napustio u kovčegu. Veoma tužno za sve nas.

GLAS: Mislite li da će Srbi sada početi još više da napuštaju pokrajinu?

BOŽOVIĆ:      Srbi su već sada počeli da napuštaju Mitrovicu, a veliki broj porodica je spreman da napusti Kosovo.

GLAS: Od samog momenta kada je Ivanović ubijen moglo se čuti da on nije stradao od Albanaca, već od srpskih kriminalaca zato što je "nekome" smetao. Da li i Vi vjerujete u to?

BOŽOVIĆ: Oliver Ivanović jeste mnogima smetao, to je očigledno, ali bih pustila da institucije i istražni organi završe svoj posao i izađu sa podacima ko je to uradio i ko je to naložio. Moje pravo je da sumnjam da li su Albanci.

GLAS: Ako se tako nešto i potvrdi, da li postoji mogućnost da je i iza hapšenja Ivanovića i optužbi za zločine mogla da stoji ista kriminalna grupa s obzirom na to da je Milan Radojičić, u kojeg su mnogi upirali prstom, blizak vlastima u Prištini?

BOŽOVIĆ: Mišljenje većine je da iza hapšenja i ubistva stoje isti nalogodavci, samo što je optužbe za ratni zločin radio neprofesionalac, a ubistvo je počinio profesionalac. Olivera Ivanovića je ubio profesionalac sa leđa, sa šest hitaca ispaljenih u grudni koš, usled čega je izdahnuo na licu mesta.

GLAS: Kome je Ivanović smetao?

BOŽOVIĆ: Očigledno je da je Oliver Ivanović smetao i Prištini i Beogradu, a i međunarodnoj zajednici.

GLAS: Kako ocjenjujete činjenicu da je upozoravao nadležne da dobija prijetnje i da mu je život u opasnosti i da, uprkos tome,  ipak nije dobio policijsku zaštitu?

BOŽOVIĆ: Oliver Ivanović je o bezbednosti građana govorio i pre i posle izbora u Mitrovici. Upozoravao je sve nadležne institucije u Prištini i Beogradu i predstavnike međunarodne zajednice koji su na Kosovo došli da uspostave vladavinu prava, da je bezbednost na severu loša, brinuo je za sve nas, njegove saradnike, a istovremeno i za građane koji su mu svakodnevno pričali o lošoj situaciji. Normalno je da se pribojavao i za sebe i članove svoje porodice.

GLAS: Vjerujete li da će ikada biti otkriven ubica?

BOŽOVIĆ: Ako uzmemo u obzir da ni za jedno krivično delo koje je učinjeno do danas niko nije uhapšen niti odgovarao, sumnjamo da će i za ubistvo Olivera Ivanovića neko odgovarati.

GLAS: Kako ocjenjujete činjenicu da još apsolutno nikakvi rezultati istrage nisu predstavljeni javnosti?

BOŽOVIĆ: Više od 20 dana je prošlo od ubistva, a mi iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" nemamo nikakve informacije o istrazi i dokle su stigle istražne radnje. Mislimo da se istraga razvodnjava, mnogo je spekulacija u svemu tome i smatramo da očigledno ne postoji istinska volja da se to reši.

GLAS: Jeste li saglasni da cijelu situaciju još žalosnijom čine međusobne optužbe vlasti u Beogradu i Prištini da ovi drugi ne žele da sarađuju u istrazi?

BOŽOVIĆ: To dodatno unosi konfuziju i izaziva mnogo besa kod nas i građana na sve institucije i pored svakodnevnog apela da svi pruže maksimum u istražnim radnjama da bi se brže došlo do rezultata, a to je da ubica bude pronađen.

GLAS: Da li, kao jedna od najbližih Ivanovićevih saradnica, namjeravate da nastavite da se zalažete za sve ono za šta se on borio ili Vas je njegovo ubistvo pokolebalo i zastrašilo?

BOŽOVIĆ: Kao njegova najbliža saradnica sa ostalim članovima nameravam da nastavim da se zalažem za sve ono za šta se on borio. Biće mnogo teško, ali nećemo dozvoliti da njegovo delo bude zaboravljeno. Mnogi su me u ovoj situaciji pitali da li se plašim, reći ću samo da postoji strah za članove porodice.

GLAS: Ko će preuzeti vođstvo stranke?

BOŽOVIĆ: O tome još nismo pričali, ima vremena.

Mediji

GLAS: Stiče se utisak da ovaj slučaj zanemaruju ne samo nadležne institucije već čak i srpski mediji. Već nakon nekoliko dana djelovalo je kao da se ništa važno nije desilo?

BOŽOVIĆ: Takvo mišljenje smo i mi stekli, ali ćemo se svim sredstvima boriti i tražiti da se istina sazna. Oliver Ivanović je uvek bio dostupan svima na Kosovu, bio odličan sagovornik, održavao i prijateljske odnose sa pojedinim novinarima, tako da se nadamo da će kod pojedinih proraditi savest i da će nastaviti da se interesuju i objektivno izveštavaju o ubistvu. Mi, njegovi saradnici ćemo se truditi u granicama naših mogućnosti da na njegovo ubistvo ne bude bačena senka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana