Krušedol: Krajiški crkveno - narodni svesrpski sabor

RTRS
Krušedol: Krajiški crkveno - narodni svesrpski sabor

U manastiru Krušedol na Fruškoj Gori danas je održan tradicionalni "Krajiški crkveno - narodni svesrpski sabor" na kome je obilježeno 20 godina od progona Srba iz Hrvatske i 70 godina od pobjede nad fašizmom.

Svesrpski sabor i ove godine okupio je Srbe izbjegle iz Hrvatske i iz drugih republika bivše Jugoslavije, ali i srpski narod iz matice i dijaspore prenosi RTRS.

Život manastira Krušedol od postanka do danas najtješnje je povezan sa istorijom srpskog naroda. U njemu se sahranjeni mnogi znameniti Srbi istakao je i vladika sremski Vasilije.

Saboru u Krušedolu prisustvovali su Srbi izbjegli iz Hrvatske i iz drugih republika bivše Jugoslavije, matice i dijaspore, kao delegacija Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik Milorad Dodik.

Dodik, koji je pozdravljen burnim aplauzom, istakao je u obraćanju na saboru "Krušedolska zvona" da je osnovna borba srpskog naroda danas, borba za nacionalni identitet i da srpska istorija nikada ne smije biti zaboravljena.

Predsjednik  Srpske izjavio je da je napadnut srpski nacionalni identitet, jezik i vjera, ali da su Srbi kao narod spremni da odbrane svoje osnovne vrijednosti, kao i Srbiju i Srpsku.

Svesrpski sabor su organizovali Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajni klub "Slavonija" i Eparhija sremska a podržalo ga je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. Deveto saborovanje, u narodu poznato kao Krušedolski sabor, počelo je služenjem liturgije i parastosom za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. vijeka.

Nakon trpeze ljubavi, na pozornici ispred manastira upriličen je prigodan kulturno - umjetnički program u kome su predstavljeni brojni stvaraoci i kulturno-umjetnička društva koja njeguju srpske običaje. 

Sabor je blagoslovio Njegovo preosveštenstvo epsikop sremski Vasilije, a skupu su prisustvovali brojni političari iz Srbije, među kojima i predsjednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić. Posebnu pažnju izazvala je grupa Grka sa Kipra, koji su izrazili oduševljenje brojem mladih ljudi, okupljenih na ovoj vjersko-narodnoj manifestaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana