Крст висине 11 метара на мјесту Прве невесињске пушке

Срна
Крст висине 11 метара на мјесту Прве невесињске пушке

Невесиње - У невесињском селу Крекови, на мјесту гдје је пукла Прва невесињска пушка, данас је освештано новосаграђено спомен-обиљежје у облику крста висине 11 метара.

Освештању новоподигнутог Споменика невесињским устаницима 1875. године у Крековима присуствовао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, који је покровитељ изградње Спомен-обиљежја.


Иванић је истакао да је идеја за изградњу спомен-обиљежја потекла од преминулог посланика Ранка Савића, који му је једном приликом рекао да би волио да се обиљежи мјесто одакле је “кренула слобода испод турске владавине”.

“То нисам заборавио и када сам био у прилици, дао сам допринос да овакав споменик буде присутан у овом крају”, рекао је Иванић.

Он је нагласио да се за Невесиње увијек веже ријеч слобода, како због Невесињске пушке, тако и борбе у посљедњем рату и да се нада да ће споменик у Крековима бити мјесто окупљања људи, како због сјећања на Невесињску пушку, тако и због прелијепог погледа са платоа на невесињско поље.

“Овај споменик симболизује слободу невесињских устаника који су подигли Невесињску пушку али и слободу бораца у последњем одбрамбено-отаџбинском рату који су одбранили ове просторе од жестоке офанзиве хрватских снага”, рекао је Иванић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је прије двадесетак дана на овом мјесту обиљежено 143 године од Невесињске пушке, односно Херцеговачког устанка гдје су испаљени први устанички хици.

“Овај крст означава да је ово био хришћански устанак, устанак за часни крст и слободу златну”, рекао је Авдаловић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да жртве које су дате у разним временима, од невесињског устанка 1875. године па до стварања Републике Српске, не смију бити узалудне, због чега Република Српска мора да понуди својим грађанима перспективу.

Говедарица је истакао значај иницијативе преминулог посланика Ранка Савића који је први дао идеју да мјесто са кога је запуцала прва устаничка пушка добије своје спомен-обиљежје.

Предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац навео је да је у Херцеговини пуно устанака и да се сваке године треба враћати на оваква мјеста како би млади научили историјску истину.

Он је нагласио да српски народ мора градити пут јединства, јер само тако ће свима бити добро.

Предсједник организационог одбора за изградњу спомен-обиљежја Драган Брењо рекао је да је изградња спомен-крста била јако захтјевна, а највећи дио су финансирали Иванић, начелник Гацка Милан Радмиловић и неколико предузећа из Невесиња.

Освештању спомен-обиљежја је присуствовао и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, те начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран.

Иванић је јутрос у цркви на Оџаку присуствовао Светој литургији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана