Крст од бандера понижење за жртве

Жељка Домазет
Крст од бандера понижење за жртве

Сарајево - Крст који је јуче освануо на Златишту изнад Сарајева, као знак сјећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба, представља понижење за жртве.

Ово је истакао предсједник регионалне координације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила сарајевско-романијске регије Мирко Вранић.

- Крст је подигнут у тајности и то није коректно према овој организацији, а ни према настрадалим Србима. Овакав начин подизања крста и овакав крст који одступа од оног пројекта о коме се годинама говорило је понижење за жртве у Сарајеву и не служи на част онима који су то тако урадили - истакао је Вранић и додао да је крст требало да буде достојанственији, попут крста у Мостару који годинама стоји изнад града.

- Ово више личи као да су у облику крста састављене двије гране, односно два коца за ношење сијена - рекао је Вранић.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић је рекао да је у први мах помислио да је ријеч о стубу електродистрибуције, јер се на том подручју раде инсталације.

- Импровизовани крст не доликује поштеним Србима и страдали нису заслужили такав однос. У њихову част треба саградити достојно спомен-обиљежје и не чинити то без ичијег знања - рекао је Гашановић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија је рекао да крст није ни налик ономе који је требало да буде подигнут.

- Чињеница да градоначелник не зна да ће крст бити подигнут говори довољно и мислим да ће се ово свести у некакве политичке сврхе и искористити за кампању - каже Самарџија.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић је истакао да је овај савез испунио обећање о подизању спомен-крста на Златишту, чиме су на најбољи начин демантоване све спекулације о одустајању од његовог подизања.

- Подигли смо спомен-крст да га гледа Бог и да га гледају и чувају Срби. Нико нема право да забрани сјећање на 6.500 људи страдалих у Сарајеву, као што нико нема право да пориче да је у том граду било 126 логора - поручио је Дукић.

Постављање крста оштро су критиковале странке и удружења у Сарајеву и затражили су од међународне заједнице његово уклањање карактеришући то као провокацију. Приближна димензија крста је десет са четири метра, а најављивано је да ће бити висок 26 метара. Очигледно је да крст направљен од двије бетонске бандере и постављен уз пут не представља реализацију првобитне идеје.

Привремено рјешење

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац захвалио је Савезу логораша РС на упорности коју су показали у реализацији ове идеје. Он је поручио да није ријеч о провокацији Бошњака у Сарајеву, већ о изразу жеље да се будућим генерацијама скрене пажња на оно што се Србима у Сарајеву дешавало у рату.

- Ово је привремено рјешење, с обзиром на то да постоји иницијатива великог броја грађана, невладиних организација и дијаспоре да овдје буду изграђени црква, крст и споменик, који ће указивати на све страхоте које је српски народ у Сарајеву прошао од 1992. до 1995. године - рекао је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана