Крсмановић: Додик је увијек био за парламентарну демократију

Срна
Крсмановић: Додик је увијек био за парламентарну демократију

Фоча - Потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да ова странка треба да прихвати позив на разговор и пружену руку СНСД-а, те да је предсједник те странке Милорад Додик увијек био за парламентарну демократију и европске вриједности.

Крсмановић је рекао да ће НДП пристати да буде парламентарна већина, уколико током преговора види да су јачање институција, владавина права, заговарање медијских слобода у интересу Додика и СНСД-а, али да ће је напустити чим види да се то не поштује.


"Сматрам да никоме у Републици Српској није пало на ум да легализује било који облик диктатуре или предсједнички систем. Ми смо у Српској увијек били за парламентарну демократију и сваки пут се радило на начин да европске цивилизацијске вриједност профункционишу. Такве су увијек биле и изјаве актуелног предсједника Републике и будућег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика", рекао је Крсмановић за портал "Кликс.ба".

Он истиче да политику СНСД-а превасходно подржава народ, затим званична Србија и на крају Српска православна црква, на челу са Његовом светости патријархом српским Иринејем.

"Наши разговори су сасвим природни узмемо ли у обзир изборне резултате и сматрам да се одвијају с циљем јачања институција, а никако разградње БиХ", рекао је Крсмановић.

Он каже да су тек кренули у преговоре о томе шта је политичка платформа и правац у који владајућа већина жели да иде.

"Они имају већину и без нас. Зашто они желе да разговарају, ми можемо само да наслућујемо да је то жеља да се повећа политички капацитет и да се направи јединство. Лично мислим да нас нико не би звао да има лоше намјере", навео је Крсмановић.

Он је изразио наду да ће власт бити формирана у што краћем року и да ће се наћи адекватни одговори на изазове који су тренутно актуелни као што је одлазак младих људи, нарушена безбједносна ситуација и мигрантска криза.

Крсмановић каже да је заједно са лидером НДП-а Драганом Чавићем био изложен некој врсти медијског линча након што је њихова странка иступила из Савеза за промјене, али да се њихови бирачи "не требају бринути да ће се НДП продати".

Он је додао да су грађани на изборима рекли шта је њихова воља и да ту вољу сада морају поштовати. "Ми резултате које је прогласила Централне изборна комисија прихватамо и понашаћемо се према њима тако", навео је Крсмановић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана