Кротећи кривине чувају животе

Милијана Латиновић
Кротећи кривине чувају животе

Бањалука - Санација црних тачака Пиљагићи, Тутњевац и Љубогошта на путевима у Српској, на којима је протеклих година угашено десетине живота почеће ускоро, а вриједност планираних радова је 1,1 милион марака.

У предузећу “Путеви РС” кажу да су за ова три опасна мјеста урађена стручна мишљења и урбанистичко-технички услови.

- У наредном периоду слиједи прибављање локацијских услова и грађевинске дозволе, а потом поступак јавне набавке за избор извођача радова на основу пројектног задатака у коме ће бити наведени рокови за извођење радова - кажу у “Путевима РС”.

Додају да је планирана реконструкција и рехабилитација коловозне конструкције са циљем отклањања недостатака на путу који доводе до саобраћајних несрећа.

- Вриједност планираних радова износи око 1,1 милиона марака са ПДВ-ом - истакли су у “Путевима РС” и додали да до краја године није у плану санација осталих црних тачака на путевима у РС.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да је Српска прва у региону до сада спровела пројекат означавања опасних мјеста на саобраћајницама и започела њихову санацију.

- На ова три мјеста у протеклом периоду било је највише несрећа са смртним исходом. С обзиром на то да је ријеч о кривинама, радиће се реконструкција кривине, те постављање новог асфалта како би приањање гума било боље и да аутомобили послије кише не излијећу са коловоза - рекао је Радовић и додао да ће санирање ове три црне тачке сигурно допринијети смањењу броја саобраћајних несрећа и смртних посљедица.

Радовић је истакао да је у прва четири мјесеца ове године на путевима у Српској погинуло 26 особа, што је за три више у односу на исти период прошле године, али да је за разлику од лањских 169 тешко повријеђених, ове године тај број за четрдесет  људи мањи.

Прњаворчанка Сања С. која свакодневно путује на посао у Бањалуку каже да је крајње вријеме да се мјесто Тутњевац на дионици Бањалука - Прњавор санира.

- Осим тога што је ријеч о кривини па је самим тим тај дио пута ризичан, цијела дионица је дотрајала, а на асфалту су се појавиле рупе које додатно отежавају саобраћај, поготово послије кише - казала је ова Прњаворчанка.

На путевима у Српској до сада су идентификоване 24 црне тачке и 200 километара критичних дионица.

Пројекти

У “Путевима РС” истичу да ће до краја године радити и пројекат санације и означавања опасних мјеста на путној мрежи РС за прошлу годину.

- У плану је и израда пројекта санације и означавања опасних мјеста за ову годину - навели су у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана