Криза у Агрокору проблем и за БиХ

Срна
Криза у Агрокору проблем и за БиХ

Бањалука - Финансијска криза у "Агрокору" првенствено је проблем Хрватске, али и земаља региона, јер дио овог концерна послује и у БиХ и запошљава велики број радника, кажу у Привредној комори Републике Српске.

Портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић рекао је Срни да је и један број овдашњих добављача везан за "Агрокор" и да су њихова потраживања велика.

"Ситуација у овом концерну се усложњава и све то указује на једну врсту неизвјесности", рекао је Благојевић.

Он је навео да је "Агрокор" тренутно у сложеном процесу реструктурисања и да је чињеница да је ријеч о приватном капиталу, али да у то треба да се укључе сви фактори како би се нашло најбоље рјешење за све који су у овом процесу, од добављача до самих радника.

Медији у ФБиХ наводе да је на Међународном сајму привреде који је јуче отворен у Мостару, било ријечи и о кризи у "Агрокору", који запошљава раднике и у БиХ и Србији.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је разговарао са хрватским премијером Андрејом Пленковићем о кризи у овом концерну. Иванић је додао да се нада да ће добављачи из БиХ бити третирани као и добављачи у Хрватској.

У међувремену, тврде медији, радницима запосленим у "Конзуму" у БиХ се не продужавају уговори за посао, а забринути су и добављачи.

Хрватска Финансијска агенција потврдила је данас да је блокиран рачун компаније "Франк", једног од највећих добављача концерна "Агрокор".

Пореска управа Хрватске блокирала је у петак, 31. марта, рачуне концерна "Агрокор", те компанија "Ледо", "Тисак", ПИК "Врбовец" и "Беље".

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга "Агрокора". Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца "Агрокора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана