Критике Српској, млак став о кризи у Сарајеву

Жељка Домазет
Критике Српској, млак став о кризи у Сарајеву

Сарајево - Политички директори Управног одбора Савјета за примјену мира (ПИК) изразили су забринутост због сталне реторике политичара која подстиче подјеле и изразили жаљење због изостанка напретка, пропуштених прилика и губитка новца у посљедњих шест мјесеци и због свега дали пуну подршку високом представнику и поручили да нема ништа од затварања ОХР-а.

У коминикеу објављеном у петак након дводневне сједнице Управног одбора ПИК-а, који су прихватиле све чланице осим Русије, истакнуто је да све стране у БиХ имају обавезу да у потпуности поштују Дејтонски споразум и одлуке високог представника. Највише критика изречено је на рачун РС, док је став о кризи на нивоу БиХ и у ФБиХ био прилично млак. Највећа пажња посвећена је изјавама које константно подстичу подјеле.

- Изјаве о отцјепљењу ентитета, прича о хипотетичким ратним сценаријима или негирање пресуда Хашког трибунала су неприхватљиви и стварају климу која угрожава међуетнички дијалог и помирење и сваки напредак у побољшању живота грађана. Још једном смо потврдили своје неспорно опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета. Ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и они правно постоје само на основу Устава БиХ - наведено је у коминикеу.

Управни одбор је подсјетио власти у БиХ да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да морају бити спроведене. У том смислу истакли су одлуку Уставног суда БиХ од 1. децембра 2016. године донесену на основу апелације предсједника Хрватског народног сабора Боже Љубића, која се односи на избор делегата у Дом народа Парламента ФБиХ.

- Та одлука мора бити спроведена, а не додатно проблематизована у комбинацији са политичким захтјевима. Управни одбор даје додатни подстицај за изналажење рјешења за попуњавање Клуба делегата из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ - став је ПИК-а.

Осврћући се на одлуку Народне скупштине РС којом је одлука о расписивању референдума о правосуђу БиХ стављена ван снаге, Управни одбор ПИК-а је поновио да БиХ није заједница држава.

- РС је саставни ентитет државе БиХ, а не држава сама по себи. Спољна политика и захтјеви за чланство у међународним организацијама и институцијама спадају у искључиву надлежност државних институција - пише у коминикеу.

Управни одбор изразио је жаљење због недостатка напретка.

- То се односи и на институције на нивоу БиХ, које нису у стању донијети кључне законе и спровести реформе од суштинске важности за социјални и економски напредак. Потребно је што хитније испунити преостале услове из аранжмана са Међународним монетарним фондом како би ослободили средства међународне помоћи за фискалну стабилност и економски развој - став је Управног одбора.

Један од закључака је и да НАТО чланице Управног одбора ПИК-а и Јапан позивају власти да изврше књижење перспективне војне имовине у оба ентитета.

- Власти РС морају испоштовати одлуке судова у предмету који се односи на локацију перспективне имовине у Хан Пијеску - пише у коминикеу.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов казао је за „Глас Српске“ да су се нажалост партнери одлучили за коминике у којем се нашао низ традиционалних теза, које не одражавају на адекватан начин праву ситуацију.

- То за нас није било прихватљиво. Разишли смо се са партнерима у принципијелним оцјенама тренутне ситуације у БиХ, коју по нашем мишљењу карактерише дубока унутарполитичка криза, која провоцира озбиљне проблеме у функционисању институција на нивоу БиХ и на нивоу ФБиХ - нагласио је Иванцов и додао да нису биле прихватљиве ни оцјене рада Хашког трибунала и спомињање евроатлантске агенде, која нема ништа са мандатом Управног одбора ПИК-а.

Високи представник Валентин Инцко представио је закључке и навео да у БиХ нема напретка да би ОХР био затворен.

  • У појединим областима неслагања су све дубља, због чега је дошло до успоравања, па чак и потпуне стагнације реформи. Надам да ће доћи до усвајања сета закона о акцизама и напретка у попуњавању упитника Европске комисије - рекао је Инцко и изнио критике на рачун РС због реторике која води ка подјелама и отцјепљењу ентитета и референдума за који је устврдио да је представљао кршења Дејтонског споразума и да је то потврђено повлачењем одлуке у Народној скупштини.

Предсједништво

Чланови Предсједништва БиХ упознали су политичке директоре Управног одбора ПИК-а са тренутном политичком ситуацијом у БиХ и истакли опредијељеност за спровођење реформи и испуњавање услова да би БиХ стекла кандидатски статус за чланство у ЕУ. На састанку је поновљена посвећеност наставку европског пута БиХ и финализацији одговора на упитник Европске комисије у што скоријем року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана