Krišto: Više nema dilema u vezi tumačenja Zakona o krivičnom postupku

Srna
Krišto: Više nema dilema u vezi tumačenja Zakona o krivičnom postupku

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ocijenila je danas u Sarajevu da je usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH napravljen iskorak i da više nema dilema u vezi sa tumačenjem određenih normi tog zakona.

Ona je u izjavi novinarima naglasila da su zbog različitih tumačenja normi ovog zakona pravosudne institucije kršile osnovna ljudska prava zbog čega je BiH izdvajala velika finansijska sredstva.


Krišto je podsjetila da je svojevremeno od Ustavnog suda BiH tražila ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o krivičnom postupku koje se odnose na davanje imuniteta svjedoku, posebne istražne radnje i okončanje istrage.

“To su odredbe Zakona o krivičnom postupku koje su omogućavale arbitražno odlučivanje kada je u pitanju uloga tužioca bilo glavnog, bilo postupajućeg. Sadašnjim izmjenama Zakona o krivičnom postupku mi smo ispunili obavezu prema odluci Ustavnog suda koja nas obavezala da ove odredbe moramo precizirati”, rekla je Krišto.

Ona je objasnila da je parlament usvojio izmjene i dopune na osnovu kojih postupajućim tužiocima nisu ostavljene mogućnosti zloupotrebe određene funkcije kada su u pitanju posebne istražne radnje i okončanje istrage.

“Onog momenta kad smo usaglasili ono što se moglo usaglasiti i što od nas traži presuda Ustavnog suda, došli smo do toga da podržimo zakon”, konstatovala je Krišto.

Ocjenjujući četvorogodišnji mandat odlazećeg saziva Parlamentare skupštine BiH Krišto je rekla da se moglo puno više učiniti s obzirom na obaveze koje ima BiH.

Prema njenim riječima, prvi posao koji je BiH trebala učiniti bila je izmjena Ustava, odnosno sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

“Nažalost, tu nije bilo političke volje, povjerenja da se dođe do rješenja na koje su nas obavezali i Evropski i Ustavni sud BiH, a koji govori o legitimnom predstavljanju. Sve su to bile stvari koje su uslov za iskorak kada su u pitanju reforme i funkcionisanje pravne BiH”, dodala je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana