Кришто: Више нема дилема у вези тумачења Закона о кривичном поступку

Срна
Кришто: Више нема дилема у вези тумачења Закона о кривичном поступку

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто оцијенила је данас у Сарајеву да је усвајањем измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ направљен искорак и да више нема дилема у вези са тумачењем одређених норми тог закона.

Она је у изјави новинарима нагласила да су због различитих тумачења норми овог закона правосудне институције кршиле основна људска права због чега је БиХ издвајала велика финансијска средства.


Кришто је подсјетила да је својевремено од Уставног суда БиХ тражила оцјену уставности појединих одредаба Закона о кривичном поступку које се односе на давање имунитета свједоку, посебне истражне радње и окончање истраге.

“То су одредбе Закона о кривичном поступку које су омогућавале арбитражно одлучивање када је у питању улога тужиоца било главног, било поступајућег. Садашњим измјенама Закона о кривичном поступку ми смо испунили обавезу према одлуци Уставног суда која нас обавезала да ове одредбе морамо прецизирати”, рекла је Кришто.

Она је објаснила да је парламент усвојио измјене и допуне на основу којих поступајућим тужиоцима нису остављене могућности злоупотребе одређене функције када су у питању посебне истражне радње и окончање истраге.

“Оног момента кад смо усагласили оно што се могло усагласити и што од нас тражи пресуда Уставног суда, дошли смо до тога да подржимо закон”, констатовала је Кришто.

Оцјењујући четворогодишњи мандат одлазећег сазива Парламентаре скупштине БиХ Кришто је рекла да се могло пуно више учинити с обзиром на обавезе које има БиХ.

Према њеним ријечима, први посао који је БиХ требала учинити била је измјена Устава, односно спровођење одлуке Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ.

“Нажалост, ту није било политичке воље, повјерења да се дође до рјешења на које су нас обавезали и Европски и Уставни суд БиХ, а који говори о легитимном представљању. Све су то биле ствари које су услов за искорак када су у питању реформе и функционисање правне БиХ”, додала је Кришто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана