Кришто: Усвајање Декларације није законски утемељено

Срна
Кришто: Усвајање Декларације није законски утемељено

Сарајево - Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто изјавила је да усвајање Декларације о Пељешком мосту у овом дому није законски утемељено, те да се на тај начин шаље порука да свако, уколико жели, може да приватизује институције.

"Само се прича о закону и Уставу, али се то не поштује", рекла је Кришто новинарима поводом данашњег усвајања декларације о позиву Хрватској да обустави градњу Пељешког моста.


Она је навела да се на сједници, на захтјев појединих посланика, гласало три пута како би Декларација била усвојена.

Кришто је истакла да Декларација, да би имала правну снагу, мора да буде усвојена у истом тексту и у Дому народа Парламентарне скупштине.

"Ништа не значи што је Декларација усвојена у Представничком дому јер када је у питању законодавно тијело, оно се састоји од два дома, и да би нешто имало правну снагу, оно мора бити усвојено у оба дома Парламентарне скупштине и истом тексту", појаснила је Кришто.

Она каже да је Декларација супротна Пословнику, односно једном акту на основу којег ради Представнички дом. Према Пословнику, Дом може доносити декларације у којима износи своје начелно мишљење о одређеном питању, а никако да задужује институције, било своје, а посебно не институције Хрватске.

"Проблем је у томе што се мисли да се то може ријешити на начин како то мисле појединци или поједине политичке странке. Лично, мислим да је то на штету угледа БиХ, као и њеном односу према ЕУ и према првим сусједима. Мислим да нас ово неће ничему довести", нагласила је Кришто.

У Декларацији се, између осталог, позивају надлежни органи Хрватске, односно ЕУ, да без одгађања обуставе све радње чији циљ може да буде умањење или потпуно укидање суверених права БиХ и да се хитно укључе у разговор са БиХ ради постизања билатералних рјешења у погледу разграничења на мору.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у Сарајеву Декларацију којом се од Хрватске тражи да обустави градњу Пељешког моста, а коју су потписала 24 посланика СДА, СДП, Независног блока, СББ, Демократске фронте и БПС.

За усвајање Декларације гласали су и посланици СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана