Кришто: У Закону о ОБА прецизирати када се спроводе посебне истражне радње

Срна
Кришто: У Закону о ОБА прецизирати када се спроводе посебне истражне радње

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто сматра да се у измјенама Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ јасно мора прецизирати сваки пут зашто се траже посебне истражне радње и да се посебно образложи приједлог за сваки конкретан случај.

На данашњој сједници је Уставноправна комисија утврдила усклађеност Приједлога закона о измјени Закона о ОБА са уставноправним системом БиХ, те подржала принципе закона које је предложио Савјет министара.


Кришто, која је члан ове комисије, рекла је новинарима да је остало много тога неријешено, те да се могу појављивати злоупотребе закона које су се појављивале и раније.

"Предлаже се осам година да трају истражне радње и иза тога нема никаквих санкција. Неко може злоупотребљавати осам година истражне радње, а да за то нема исхода и никакве одговорности", упозорила је Кришто.

Она је додала да тај период треба бити краћи, те да неко мора имати одговорност за посебне истражне радње које спроводи, нагласивши да свака институција мора стајати иза своје одлуке.

Када је ријеч о чињеници да не засједа Заједничка комисија Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом ОБА, Кришто је истакла да Колегијум Представничког дома Парламентарне сктупштине БиХ нема надлежности у питању функционисања комисије.

Члан Уставно-правне комисије, посланик НДП-а Момчило Новаковић, који је такође гласао против, образложио је новинарима свој став истичући да има много примједби и да ће, уколико буде усвојен у другој фази доношења закона, бити много амандмана.

"Бојим се да у овом моменту, овако озбиљан закон има мале шансе да добије подршку јер не постоји парламентарна већина. Штета је да овако озбиљни закони долазе у оваквом тренутку који је сам по себи врло проблематичан", додао је Новаковић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић је у изјави новинарима подсјетио да је Уставни суд ставио дио одредаба Закона о ОБА-и ван снаге и дао рок парламенту БиХ од шест мјесеци да закон усклади са европским стандардима.

Он је рекао да сматра да нема могућности никакве злоупотребе у приједлогу овог законског акта Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана