Кришто: Није било консензуса за усвајање декларације

Срна
Кришто: Није било консензуса за усвајање декларације

Сарајево - Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи /SEECP/ на сједници у Сарајеву није усвојила завршну декларацију, јер делегације Београда и Приштине нису могле постићи консензус о амандманима који су се односили на слободу кретање робе и међународне уговоре.

Предсједавајућа Парламентарне скупштине SEECP-а Борјана Кришто рекла је на конференцији за новинаре да се у SEECP-у све одлуке доносе консензусом и да на одборима није постигнут консензус о томе да се усвоји декларација. Она је, након шесте пленарне сједница Парламентарне скупштине SEECP-а, истакла да је током предсједавања БиХ донесена одлука да се 2021. године укине роминг у региону југоисточне Европе.

Кришто је нагласила да је у оквиру једногодишњег предсједавања SEECP-ом у фокусу било јачање инфраструктуре и дигиталне повезаности, регионалне сарадње, веза међу чланицама, повезивање младих у области културе и образовања и побољшање међусобне сарадње како би ефикасније одговорили на све изазове од миграција, борбе против организованог криминала до тероризма.

"Размијењена су мишљења о актуелним дешавањима, политичким, безбједносним, економским у оквиру југоисточне Европе. Сама посјећеност ове конференције је показатељ да БиХ игра важну улогу у овом процесу", рекла је Кришто.

Дводневна конференција, под предсједавањем БиХ, у чијем раду су учествовали парламентарци и званичници из 11 земаља југоисточне Европе, почела је јуче састанцима Сталног и општих одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана