Криминалцима гледали кроз прсте

Ведрана Кулага
Криминалцима гледали кроз прсте

Сарајево - Судови у БиХ су махом за кривична дјела која се односе на организовани криминал изрицали благе казне, иако су имали упориште у закону да те криминалце смјесте иза решетака на дуже вријеме.

На такво стање на терену упозорено је у најновијем извјештају Министарства правде БиХ о спровођењу  активности из Акционог плана за имплементацију Стратегије БиХ за борбу против организованог криминала у периоду од 2017. до 2020. године.

Судови су у 2016. и 2017. години правоснажно окончали 24 предмета, у којима је осуђено 40 особа због кривичног дјела организованог криминала. Од тог броја, њих 38 је добило казну затвора, а двије особе добиле су условну казну.

За 33 особе су изречене казне испод законског минимума, а само седам је осуђено на казну затвора изнад законског минимума за кривично дјело организованог криминала.

- Из тога је јасно да судови нису користили репресију коју им је законодавац ставио на диспозицију, те су у око 90 одсто случајева починиоцима изрекли казне испод законом прописаног минимума за та кривична дјела - наведено је у

материјалу који је на посљедњој сједници усвојио Савјет министара БиХ.

Оваква пракса, наглашено је, неће донијети очекиване резултате у борби против организованог криминала, упркос томе што је законодавац снажно осудио та кривична дјела, изражавајући такав став прописивањем прилично оштрих казни за починиоце. 

Анализа прошлогодишњих евиденција је показала да је у девет предмета осуђено 15 особа. За кривично дјело којим је прописана казна затвора од најмање пет година осуђено је девет особа, те им је изречена казна затвора испод минимума. Два лица су добила затворску казну у трајању од двије године и шест мјесеци, једно од 15 мјесеци, пет казну од године и једно шест мјесеци затвора.

- Статистика указује на бојазан да оваква пракса и “казнена политика” у БиХ неће донијети значајне резултате на пољу борбе против организованог криминала - казали су у Савјету министара и додали да је законодавац снажно осудио та кривична дјела кроз предвиђање прилично оштрих казни.

Стратегијом за борбу против организованог криминала је прописана обавеза свих институција које су учествовале у изради кључних докумената да донесу властите планове, а у складу са утврђеним мјерама и циљевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана