Криминал однио 57 милиона марака

Маријана Миљић
Криминал однио 57 милиона марака

Бањалука - Кривичним дјелима у области индиректних пореза буџетима је у прошлој години причињена штета у износу од 57,57 милиона марака, казали су у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Тај износ је двоструко већи него у 2014. години када је незаконито стечена имовинска корист износила 28,65 милиона КМ.

УИО је у 2015. години због кривичних дјела поднијела надлежним тужилаштвима 96 пријава - 69 извјештаја, 15 информација, седам обавјештења и пет допуна.

- Као и претходних година највећи дио поднесених пријава тужилаштвима односио се на пореске утаје или преваре - казао је начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Нагласио је да је у 2015. години због пореске утаје или преваре УИО тужилаштвима поднијела 44 извјештаја, те шест обавјештења, четири информације и једну допуну.

- Само на основу тих пријава буџет је оштећен за 13,74 милиона КМ  - нагласио је Ковачевић.

УИО је чешљала и своје редове, а у 2015. години су тужилаштвима доставили три извјештаја којима су обухваћени и радници ове институције.

- Ови радници причинили су штету у износу од 15.982 КМ. Извјештаји против запослених поднесени су због злоупотребе положаја или овлашћења, несавјесног рада у служби и фалсификовања службене исправе - каже Ковачевић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да се одавно заказало у контроли и праћењу редовности плаћања пореских обавеза.

- Када год се деси да неко дође у ситуацију да не плати пола милиона или милион КМ, то је већ само по себи знак да се та компанија договорила са неким од пореских инспектора о одређеним малверзацијама. Управо због тога сваке године пореским утајама буџет буде оштећен за милионе марака. Ако би новац који нестаје разним кривичним дјелима био усмјерен у привреду дошло би до раста привредне активности, али и већег запошљавања - казао је Павловић и додао да је најгоре то што надлежни за ове пропусте уопште не одговарају.

Прекршај

У Управи за индиректно опорезивање БиХ казали су да су радници Сектора за спровођење прописа издали у 2015. години 341 прекршајни налог и поднијели 663 захтјева за покретање прекршајног поступка.

- По том основу одузета је роба чија је вриједност процијењена на 5,68 милиона КМ - казали су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана