Kredit MMF-a još neizvjestan zbog problema u Sarajevu

Ž. D.
Kredit MMF-a još neizvjestan zbog problema u Sarajevu

Brčko, Sarajevo - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da je Srpska zarobljena u BiH, od koje nema nikakve koristi, navodeći kao primjer kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čiju isplatu koče odnosi u FBiH.

RS je jedina na vrijeme usvojila budžet za ovu godinu, dok to još nisu učinili ni nivo BiH, ni FBiH. Isplata tranše iz kredita MMF-a uslovljena je upravo usvajanjem budžeta.

- Činjenica da smo davno ispunili sve uslove za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politiku za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizuje isplate. To moraju da shvate svi iz međunarodne zajednice, koji ne mogu uvijek ignorisati činjenicu da Srpska izvrši sve što je dogovoreno sa MMF-om, a da drugi to ne urade, čime i Srpskoj uskrate benefite - rekao je Dodik i doda da je RS i pored toga izvršila sve svoje obaveze u prošloj godini.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda očekuje da će budžet institucija BiH biti usvojen 17. januara.

Ministarka finansija FBiH Jelka Miličević rekla je da budžet nije uopšte razmatran u parlamentu.

- Svi poslanički klubovi su međutim rekli da je budžet dobar i da bi trebalo da dobije podršku. Ljubomorna sam što je RS na vrijeme usvojila budžet, ali mislim da ćemo ga i mi usvojiti - rekla je Miličevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana