Kreću rezovi i sređivanje u glomaznom javnom sektoru

Željka Domazet
Kreću rezovi i sređivanje u glomaznom javnom sektoru

Sarajevo - Usaglašena reformska agenda za period od 2015. do 2018. godine donosi strogu kontrolu novog zapošljavanja u javnom sektoru, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje poslovne klime, bržu i efikasniju registraciju preduzeća, smanjenje troškova rada, borbu protiv sive ekonomije i bolju socijalnu zaštitu baziranu na potrebama, a ne na stečenim pravima.

Kazao je to juče predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić predstavljajući dokument koji  utvrđuje glavne reformske poteze u socijalnoj i ekonomskoj sferi Savjeta ministara BiH i vlada entiteta, kantona i Brčko distrikta.

Zvizdić je istakao da sprovođenje agende počinje odmah, a prve efekte očekuje u posljednjem tromjesečju ove godine. Kao glavni cilj dokumenta navodi podnošenje aplikacije za članstvo u EU krajem ove ili početkom naredne godine.

- Reformska agenda je konačno usaglašena i konačno je to dokument iza kojeg mogu stati i Savjet ministara i entitetske i vlade kantona - rekao je Zvizdić.

Precizirao je da je agenda podijeljena u šest oblasti - javne finansije, poslovna klima, tržište rada, reforma socijalne zaštite, vladavina prava i reforma javne uprave.

- Unutar svake od oblasti definisane su veoma jasne i konkretne mjere koje svaki nivo vlasti u skladu sa svojim nadležnostima treba da realizuje. Mnoge mjere će izazvati određene otklone, jer će se te bolne mjere odnositi i na one koji već dugo žive u nekoj vrsti administrativnog komfora.

Dio reformi će biti težak i bolan, ali kada budu realizovane omogućiće ubrzan ekonomski razvoj i dinamičan put ka EU - rekao je Zvizdić navodeći da će Savjet ministara sarađivati sa drugim nivoima vlasti i da će se držati svoje nadležnosti.

Reforme bi trebalo da uspostave osnovu za pregovore o pojedinačnim programima za finansijsku i tehničku pomoć od međunarodnih finansijskih institucija i EU i drugim donatorima i partnerima.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić naglasio je da su reforme u javnim preduzećima potrebne, ali da cilj agende nije otpuštanje ljudi, već adekvatna organizacija tih preduzeća u kojima će svaki zaposleni imati dovoljno posla da opravda platu.

- Reforme su stalan proces i mi bismo se i bez agende upuštali u njih - istakao je Đokić i podvukao da se agenda ne bavi pitanjem privatizacije "Elektroprivrede RS" jer je to za Srpsku neprihvatljivo.

Posljednja adresa na kojoj je usvojena reformska agenda je Vlada FBiH, koja je juče dala zeleno svjetlo.

- Očekujem probleme u smanjenju javne uprave, ali to je izvodljivo ako reforme budu sprovedene. Ipak, to ne znači da neće biti zapošljavanja. Na tri službenika koja odu iz službe biće zaposlen jedan - kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Dodao je da nisu razmatrali povećanje PDV-a jer smatraju da se novac može nadomjestiti na drugi način i da je podizanje poreza krajnja mjera.

- Moglo bi doći do promjena akciza na cigarete, alkohol, gorivo i registraciju vozila. To će biti dogovoreno na sastanku premijera entiteta u Banjaluci - ističe Novalić.

Govoreći o Prijedlogu zakona o radu koji je poslije usvajanja izazvao oštre reakcije u FBiH, a koji je takođe predviđen reformama, Novalić je rekao da je taj akt urađen prema zahtjevima ekonomske reforme i u skladu s međunarodnim standardima.

- Predloženi zakon bolje tretira prava radnika nego stari - rekao je Novalić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ponovio je da će novi zakon o radu u Srpskoj biti upućen u parlamentarnu proceduru poslije godišnjih odmora kako bi bio usvojen do kraja godine.

- Činimo sve da socijalni partneri postignu kompromis. Rješenja koja se nude novim zakonom o radu neće ići na štetu radnika. Novi zakon o radu sadržavaće ugovor o radu na određeno i neodređeno vrijeme, dok ostaje da se sa poslodavcima još dogovara o minulom stažu - istakao je Savanović navodeći da sa sindikatom jedino dijeli mišljenje da se inspekcije i Poreska uprava ne angažuju dovoljno kada je riječ o radu na crno i izbjegavanju plaćanja doprinosa.

Mehanizam koordinacije

Govoreći o utvrđivanju mehanizma koordinacije Denis Zvizdić je podsjetio da bi u srijedu u Banjaluci trebalo da se sastane sa premijerima RS i FBiH Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

- Mehanizam koordinacije je u završnoj fazi usaglašavanja. U pitanju su dani ili sedmice da se to pitanje dogovori - rekao je Zvizdić.

Šest ključnih oblasti koje tretira reformska agenda

 

1. Javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost

- Smanjenje rashoda će najvećim dijelom biti rezultat sprovođenja reformi javne uprave, uključujući stroge kontrole zapošljavanja i ukupnog fonda plata te penzijske i reforme socijalne zaštite

- Povećanje akciza na duvan i alkohol koji će biti direktni prihodi fondova zdravstvenog osiguranja

 

2. Poslovna klima i konkurentnost

- Potrebni bolji zakoni i prakse za zaštitu investitora

- Entiteti, kantoni i Brčko distrikt će izvršiti reviziju stečajnog zakonodavstva

- Vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta tražiće finansijsku i tehničku pomoć Svjetske banke kako bi realizovali program restrukturiranja javnih preduzeća, a posebno željeznica i rudnika

 

3. Tržište rada

- U srednjoročnom periodu reformisati sistem obrazovanja

- Vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta će poboljšati nacrte zakona o radu kako bi se povećala fleksibilnost radnih uslova i omogućilo određivanje plata na osnovu vještina i kvalifikacija

 

4. Reforma socijalne zaštite i penzija

- Sistemi socijalne zaštite biće reformisani u konsultacijama sa Svjetskom bankom i MMF-om

- Vlada RS ispitaće potrebu za reformom parametara penzijskog sistema

 

5. Vladavina prava i dobro upravljanje

- Biće usvojena strategija reforme sudskog sistema i uspostavljena efikasna prevencija korupcije i sukoba interesa u pravosuđu te pojačana disciplinska odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija

- Biće poboljšana procedura prodaje zaplijenjene imovine i unapređena uloga sudskih izvršioca kako bi se smanjilo opterećenje sudova u izvršnom postupku

 

6. Reforma javne uprave

- Svi nivoi vlasti će izraditi nove zakone o državnim službenicima i zaposlenima

- Kandidati za zapošljavanje u državnoj službi će biti ocjenjivani, a organi uprave će zaposliti najbolje rangirane

- Savjet ministara i vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta uvešće ograničenja na zapošljavanje u javnoj upravi sve dok revidirani kadrovski sistemi ne budu doneseni i sprovedeni, a ukupan fond plata u javnom sektoru će biti zamrznut do donošenja revidiranog sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana