Крећу резови и сређивање у гломазном јавном сектору

Жељка Домазет
Крећу резови и сређивање у гломазном јавном сектору

Сарајево - Усаглашена реформска агенда за период од 2015. до 2018. године доноси строгу контролу новог запошљавања у јавном сектору, смањење јавне потрошње, побољшање пословне климе, бржу и ефикаснију регистрацију предузећа, смањење трошкова рада, борбу против сиве економије и бољу социјалну заштиту базирану на потребама, а не на стеченим правима.

Казао је то јуче предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић представљајући документ који  утврђује главне реформске потезе у социјалној и економској сфери Савјета министара БиХ и влада ентитета, кантона и Брчко дистрикта.

Звиздић је истакао да спровођење агенде почиње одмах, а прве ефекте очекује у посљедњем тромјесечју ове године. Као главни циљ документа наводи подношење апликације за чланство у ЕУ крајем ове или почетком наредне године.

- Реформска агенда је коначно усаглашена и коначно је то документ иза којег могу стати и Савјет министара и ентитетске и владе кантона - рекао је Звиздић.

Прецизирао је да је агенда подијељена у шест области - јавне финансије, пословна клима, тржиште рада, реформа социјалне заштите, владавина права и реформа јавне управе.

- Унутар сваке од области дефинисане су веома јасне и конкретне мјере које сваки ниво власти у складу са својим надлежностима треба да реализује. Многе мјере ће изазвати одређене отклоне, јер ће се те болне мјере односити и на оне који већ дуго живе у некој врсти административног комфора.

Дио реформи ће бити тежак и болан, али када буду реализоване омогућиће убрзан економски развој и динамичан пут ка ЕУ - рекао је Звиздић наводећи да ће Савјет министара сарађивати са другим нивоима власти и да ће се држати своје надлежности.

Реформе би требало да успоставе основу за преговоре о појединачним програмима за финансијску и техничку помоћ од међународних финансијских институција и ЕУ и другим донаторима и партнерима.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић нагласио је да су реформе у јавним предузећима потребне, али да циљ агенде није отпуштање људи, већ адекватна организација тих предузећа у којима ће сваки запослени имати довољно посла да оправда плату.

- Реформе су сталан процес и ми бисмо се и без агенде упуштали у њих - истакао је Ђокић и подвукао да се агенда не бави питањем приватизације "Електропривреде РС" јер је то за Српску неприхватљиво.

Посљедња адреса на којој је усвојена реформска агенда је Влада ФБиХ, која је јуче дала зелено свјетло.

- Очекујем проблеме у смањењу јавне управе, али то је изводљиво ако реформе буду спроведене. Ипак, то не значи да неће бити запошљавања. На три службеника која оду из службе биће запослен један - казао је премијер ФБиХ Фадил Новалић.

Додао је да нису разматрали повећање ПДВ-а јер сматрају да се новац може надомјестити на други начин и да је подизање пореза крајња мјера.

- Могло би доћи до промјена акциза на цигарете, алкохол, гориво и регистрацију возила. То ће бити договорено на састанку премијера ентитета у Бањалуци - истиче Новалић.

Говорећи о Приједлогу закона о раду који је послије усвајања изазвао оштре реакције у ФБиХ, а који је такође предвиђен реформама, Новалић је рекао да је тај акт урађен према захтјевима економске реформе и у складу с међународним стандардима.

- Предложени закон боље третира права радника него стари - рекао је Новалић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић поновио је да ће нови закон о раду у Српској бити упућен у парламентарну процедуру послије годишњих одмора како би био усвојен до краја године.

- Чинимо све да социјални партнери постигну компромис. Рјешења која се нуде новим законом о раду неће ићи на штету радника. Нови закон о раду садржаваће уговор о раду на одређено и неодређено вријеме, док остаје да се са послодавцима још договара о минулом стажу - истакао је Савановић наводећи да са синдикатом једино дијели мишљење да се инспекције и Пореска управа не ангажују довољно када је ријеч о раду на црно и избјегавању плаћања доприноса.

Механизам координације

Говорећи о утврђивању механизма координације Денис Звиздић је подсјетио да би у сриједу у Бањалуци требало да се састане са премијерима РС и ФБиХ Жељком Цвијановић и Фадилом Новалићем.

- Механизам координације је у завршној фази усаглашавања. У питању су дани или седмице да се то питање договори - рекао је Звиздић.

Шест кључних области које третира реформска агенда

 

1. Јавне финансије, опорезивање и фискална одрживост

- Смањење расхода ће највећим дијелом бити резултат спровођења реформи јавне управе, укључујући строге контроле запошљавања и укупног фонда плата те пензијске и реформе социјалне заштите

- Повећање акциза на дуван и алкохол који ће бити директни приходи фондова здравственог осигурања

 

2. Пословна клима и конкурентност

- Потребни бољи закони и праксе за заштиту инвеститора

- Ентитети, кантони и Брчко дистрикт ће извршити ревизију стечајног законодавства

- Владе ентитета, кантона и Брчко дистрикта тражиће финансијску и техничку помоћ Свјетске банке како би реализовали програм реструктурирања јавних предузећа, а посебно жељезница и рудника

 

3. Тржиште рада

- У средњорочном периоду реформисати систем образовања

- Владе ентитета, кантона и Брчко дистрикта ће побољшати нацрте закона о раду како би се повећала флексибилност радних услова и омогућило одређивање плата на основу вјештина и квалификација

 

4. Реформа социјалне заштите и пензија

- Системи социјалне заштите биће реформисани у консултацијама са Свјетском банком и ММФ-ом

- Влада РС испитаће потребу за реформом параметара пензијског система

 

5. Владавина права и добро управљање

- Биће усвојена стратегија реформе судског система и успостављена ефикасна превенција корупције и сукоба интереса у правосуђу те појачана дисциплинска одговорност носилаца правосудних функција

- Биће побољшана процедура продаје заплијењене имовине и унапређена улога судских извршиоца како би се смањило оптерећење судова у извршном поступку

 

6. Реформа јавне управе

- Сви нивои власти ће израдити нове законе о државним службеницима и запосленима

- Кандидати за запошљавање у државној служби ће бити оцјењивани, а органи управе ће запослити најбоље рангиране

- Савјет министара и владе ентитета, кантона и Брчко дистрикта увешће ограничења на запошљавање у јавној управи све док ревидирани кадровски системи не буду донесени и спроведени, а укупан фонд плата у јавном сектору ће бити замрзнут до доношења ревидираног система одређивања плата на основу вриједности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана