Креће потрага за украденим новцем у Сребреници

Крстина Ћирковић
Креће потрага за украденим новцем у Сребреници

Сребреница - Општина Сребреница с начелником Младеном Грујичићем на челу покренуће иницијативу за отварање истраге с циљем да буде расвијетљена злоупотреба огромних износа донираног новца.

За Сребреницу су у послијератном периоду стигле стотине милиона марака, али нико није ушао у траг новцу и онима који су га крчмили. За то вријеме Сребреница је остала једна од најсиромашнијих и најнеразвијенијих општина у којој су рушевине и оронулост на све стране.

- Расвјетљавање судбине донација за Сребреницу је једно од најважнијих питања за будућност ове локалне заједнице и свих људи који живе у Сребреници. Нажалост, овим важним питањем су се моји претходници мало бавили иако је јавна тајна да су за Сребреницу дониране стотине милиона марака, а да се од тога не види ништа. Одлучни смо да уз помоћ међународне заједнице, која је и слала донације за Сребреницу, коначно објелоданимо гдје су завршиле донације и ко је, када није народ, имао користи од донаторског новца - каже начелник Сребренице Младен Грујичић.

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић истиче да треба истражити злоупотребе и да је обавеза сребреничких функционера да допринесу расвјетљавању случаја "Донације" како би коначно било откривено гдје је завршио намјенски упућен новац.

- Желимо да јавност коначно сазна гдје је огроман новац за Сребреницу о којем сви причају и годинама купе политичке поене на патњи овог становништва. Истини о пројекту богаћења неких на туђој несрећи треба да допринесу и међународне организације које су финансијски помагале Сребреници. И оне треба да положе своје рачуне - истакао је Павловић.

Он је најавио да ће питање злоупотребе донација бити покренуто на једној од сједница колегијума Скупштине општине.

- Мора да се рашчисти с тим и да јавност сазна ко је овдје прао паре и зашто је Сребреница данас изразито неразвијена општина - нагласио је Павловић.

Колико је донираног новца стигло у БиХ никада није прецизно утврђено, а те податке немају ни донатори, а ни власти. Истрага коју је водила комисија Парламента БиХ с циљем утврђивања трошења донаторских средстава пристиглих у БиХ послије 1995. године доживјела је фијаско. За 18 мјесеци рада није урађено ништа, нити је откривена иједна марка покрадених донација. Члан Комисије Славко Јовичић казао је 2014. године да су опструкције бошњачких политичара и тадашњег првог човјека Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића биле превелике да би урадили било шта. Невладин сектор је 2001. и 2007. године израдио двије студије у којима је утврђено да је око 700 милиона КМ пристигло само за обнову Сребренице.

Сумњиве фирме и пресуде

Радомир Павловић је казао да ће се новоизабрана власт бавити и свим пресудама на штету општине Сребреница и другим сумњивим радњама.

- Објавићемо списак свих фирми које су сумњиво пословале на простору ове општине. Неко ће морати да објасни јавности, а и тужилаштву гдје су нестале паре из Сребренице, ко је крив што се становништво годинама исељавало и зашто се овдје тешко живи. Од појединих општинских службеника сам сазнао да је било много злоупотреба у свим одјељењима локалне управе - истакао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана