Крајишник свједочи у одбрану Караџића

СРНА
Крајишник свједочи у одбрану Караџића

Хаг - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић данас ће у Хашком трибуналу додатно испитивати свједока своје одбране, бившег министра унутрашњих послова Српске Томислава Ковача.

Ковач је у главном исказу прошле седмице тврдио да ни он нити Караџић нису знали за ликвидације муслиманских заробљеника из Сребренице у јулу 1995. године, а као “главног идеолога” злочина означио је пуковника Љубишу Беару, тадашњег начелника за безбједност у Главном штабу Војске Републике Српске.

На списку свједока одбране налазе се још бивши шеф Караџићевог кабинета Миле Дмичић, који би требало да потврди да оптужени није добијао информације о убиствима у Сребреници, а затим бивши министар за информисање Републике Српске Мирослав Тохољ.

У одбрану Караџића ове седмице свједочиће и бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник који је у августу пуштен из затвора након што је одслужио двије трећине казне од 20 година на коју је осуђен у Хашком трибуналу. Крајишник је у Трибунал стигао у прошли петак.

Посљедњи на листи свједока Караџићеве одбране за ову седмицу јесте некадашњи помоћник начелника за безбједност у Дринском корпусу Војске Републике Српске Вујадин Поповић.

За данас је најављен наставак суђења некадашњем командатну Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Тужилаштво приводи крају извођење својих доказа у овом предмету. Најављено је да ће исказе још дати неколико вјештака оптужбе, историчар Патрик Трејнор, војни експерти Ричард Хигс, Јуан Браун и Рејно Туненс и демограф Ева Табо.

Након одлуке жалбеног вијећа, распоред рада је измијењен тако да ће се, због здравственог стања оптуженог, до краја доказног поступка тужилаштва радити четири дана у седмици, а слободан дан биће сриједа.

Претресном вијећу наложено је да питање распореда поново размотри прије почетка доказног поступка одбране, чији се почетак очекује у фебруару или марту 2014. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана