Крајишник: Рат оружјем заустављен, вербални настављен

Срна
Крајишник: Рат оружјем заустављен, вербални настављен

Источно Сарајево - Председник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ Момчило Крајишник изјавио је Срни да је, захваљујући Дејтонском споразуму, у БиХ заустављен оружани сукоб, али да је настављен вербални рат политичара који се стално оптужују и проблематизују права оних других.

„Мислим да је Дејтонски споразум требало да да БиХ, онаквој каква јесте, неку шансу, ако је већ на тај начин усмјерена у будућности, али није јој дато право и потпуно је погрешна тврдња да су кривци српски представници“, нагласио је Крајишник, један од учесника мировних преговора у Дејтону.


Напомињући да је прошло 22 године од потписивања Дејтонског споразума који је требало да задовољи максимално све три стране, Крајишник је рекао да су многе ствари измијењене у протеклом времену „захваљујући“ високим представницима који су више неспретно, а можда и по налогу некога који је још неспретнијих од њих, промијенио одредбе овог споразума и учинио штету и БиХ и народима који ту живе.

„Не мислим да су сви високи представници то намјерно радили на штету српског народа, већ зато што им је неко тако наложио да би направили функционалну БиХ“, рекао је он.

Према његовим ријечима, високи представници су примијенили методе које су погрешне, не знајући ситуацију у којој се налази БиХ која је била „Југославија у малом“ и која је могла да постоји само ако се постигне максимални консензус три народа.

„То је наш вјековни троножац на који смо поносни и који је полагао право опстанка БиХ“, појаснио је Крајишник.

Он је истакао да српски народ у БиХ није задовољан својим статусом, те да су у још тежој ситуацији Хрвати који немају ни свој ентитет, те да није боље ни муслиманима, иако Срби нису виновници невоља ни једног, ни другог народа.

„Политичари на муслиманској страни су много тога допринијели што се негативно одразило на наша права. Српски представници имају своју аутономност и у заједничким органима хоће да се поштују правила, али неко стално та правила мијења и атакује на наша права као да жели да поништи Републику Српску“, констатовао је Крајишник.

Он је указао и на тежак положај Срба у Федерацији БиХ који немају никаква права.

„Ако је неко обесправљен у БиХ онда су то ти људи који имају своју територијалну аутономност, који би могли да развијају своју локалну самоуправу, али то им је онемогућно“, рекао је Крајишник.

Он је апеловао на предсједника Народне скупштине Републике Српске, гдје је, како каже, дошло до конфликта, да сазове све политичаре, којима је савјетовао да дођу на тај састанак, да разговарају и рашчисте све проблеме.

„Како смо ми могли за вријеме рата са нашим непријатељима сједити и разговарати? Како смо ми могли са међународним представницима који су нам наметали рјешења - могу и они између себе. И не треба инсистирати на томе ко је у праву“, поручио је Крајишник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана