Krajišnik: Incko kao da je negdje zalutao

Srna
Krajišnik: Incko kao da je negdje zalutao

Beograd - Predsjednik prvog saziva Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik ocijenio je danas da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svom nedopustivom poređenju datuma osnivanja Republike Srpske sa datumom osnivanja ustaške NDH izgleda kao da je negdje zalutao, te izrazio zabrinutost zbog novog trenda neuvažavanja drugih naroda u BiH od muslimanskog rukovodstva."

Ovo što je Incko rekao je nedopustivo. U stvari, on kao da je zalutao negdje pa ne razumije da je to tolika uvreda da neko poredi praznik NDH sa 9. januarom. Deveti januar je dan kada je stvorena Republika Srpska voljom srpskog naroda", rekao je Krajišnik novinarima u Beogradu.


On je podsjetio da je Republika Srpska stvorena uz osnovno pravilo - da u njoj svi imaju jednaka prava.

Krajišnik je ocijenio da BiH neće moći da opstane ukoliko se nastavi trend neuvažavanja i vrijeđanja Republike Srpske i srpskog naroda.

On je naglasio da je Republika Srpska u Dejtonu napravila kompromis i ujedinila svoju samostalnost ili "veliku autonomnost" sa Federacijom BiH, s nadom da će taj kompromis svi podržavati.

"Danas je, nažalost, nastavljen rat. Ne rat oružjem, nego političkim sredstvima, verbalno", kaže Krajišnik.

On je izrazio zabrinutost zbog novog trenda neuvažavanja drugih naroda u BiH od muslimanskog rukovodstva i ocijenio da je stanje u BiH alarmantno.

"Danas muslimansko rukovodstvo pokušava da nametne šta ćemo slaviti, hoćemo li se ponašati na ovaj ili onaj način", dodao je Krajišnik.

On se saglasio sa ocjenom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je uporedio državu sa brakom i ukazao da nijedan brak, pa ni država, ne mogu da opstanu ako se dva od tri naroda u državi ne osjećaju udobno.

"Ja sam bio veliki Jugosloven i volio sam tu državu, ali ako jedan narod - srpski narod, želi da ostane Jugoslavija, a drugi, da li bili u pravu ili ne, rade protiv nje, ona je teško održiva", ocijenio je Krajišnik.

On je rekao da oni koji namjerno prave teško stanje u BiH, to rade da bi napravili apsurdnu državu koja bi se raspala, a muslimani "zaokružili" svoju državu.

"Zbog toga što muslimani, danas najmnogoljudniji, nemaju svoj entitet, nemaju vlast sami nad sobom, ni na nivou BiH ni na nivou kantona i opština, sada vjerovatno hoće da imaju svoj entitet i da zaokruže svoju državu, za koju misle da im je drugi ne dozvoljavaju", naveo je Krajišnik.

On kaže da je "potpuno isključeno" da bi u BiH moglo doći do sukoba poput onog iz devedesetih godina.

"Tamo više nikome ne pada na pamet, pogotovo roditeljima koji su izgubili svoje najmilije, da ratuju. Postoje samo neke žusijane glavež koje kupe političke poene. Do sporadičnih sukoba uvijek može doći, ali da bi nešto moglo da se desi kao ranije, to ne", dodao je Krajišnik.

On je rekao da niko od Srbije ne traži da podrži eventualnu odluku o otcjepljenju Republike Srpske i istakao da u BiH "ništa niti može, niti treba da se desi bez saglasnosti tri naroda".

Krajišnik je dodao da Srbi u BiH ne bi trebalo da teže da se otcijepe silom, imajući u vidu da su protiv nasilnog otcjepljenja Kosova i Metohije od Srbije, ali da ne prihvataju ni da žive u zemlji u kojoj ih neprekidno vrijeđaju.

"Nećemo prihvatiti da živimo u zemlji u kojoj nam neko stalno govori da smo genocidni, agresori, da smo došli iz Srbije i da nismo tamo autohtoni narod. E pa sada, što kaže Bećković, ćemo se žćeratiž pa ćemo vidjeti kako će biti", zaključio je Krajišnik. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana