Крајишник: Инцко као да је негдје залутао

Срна
Крајишник: Инцко као да је негдје залутао

Београд - Предсједник првог сазива Скупштине Републике Српске Момчило Крајишник оцијенио је данас да високи представник у БиХ Валентин Инцко у свом недопустивом поређењу датума оснивања Републике Српске са датумом оснивања усташке НДХ изгледа као да је негдје залутао, те изразио забринутост због новог тренда неуважавања других народа у БиХ од муслиманског руководства."

Ово што је Инцко рекао је недопустиво. У ствари, он као да је залутао негдје па не разумије да је то толика увреда да неко пореди празник НДХ са 9. јануаром. Девети јануар је дан када је створена Република Српска вољом српског народа", рекао је Крајишник новинарима у Београду.


Он је подсјетио да је Република Српска створена уз основно правило - да у њој сви имају једнака права.

Крајишник је оцијенио да БиХ неће моћи да опстане уколико се настави тренд неуважавања и вријеђања Републике Српске и српског народа.

Он је нагласио да је Република Српска у Дејтону направила компромис и ујединила своју самосталност или "велику аутономност" са Федерацијом БиХ, с надом да ће тај компромис сви подржавати.

"Данас је, нажалост, настављен рат. Не рат оружјем, него политичким средствима, вербално", каже Крајишник.

Он је изразио забринутост због новог тренда неуважавања других народа у БиХ од муслиманског руководства и оцијенио да је стање у БиХ алармантно.

"Данас муслиманско руководство покушава да наметне шта ћемо славити, хоћемо ли се понашати на овај или онај начин", додао је Крајишник.

Он се сагласио са оцјеном предсједника Републике Српске Милорада Додика који је упоредио државу са браком и указао да ниједан брак, па ни држава, не могу да опстану ако се два од три народа у држави не осјећају удобно.

"Ја сам био велики Југословен и волио сам ту државу, али ако један народ - српски народ, жели да остане Југославија, а други, да ли били у праву или не, раде против ње, она је тешко одржива", оцијенио је Крајишник.

Он је рекао да они који намјерно праве тешко стање у БиХ, то раде да би направили апсурдну државу која би се распала, а муслимани "заокружили" своју државу.

"Због тога што муслимани, данас најмногољуднији, немају свој ентитет, немају власт сами над собом, ни на нивоу БиХ ни на нивоу кантона и општина, сада вјероватно хоће да имају свој ентитет и да заокруже своју државу, за коју мисле да им је други не дозвољавају", навео је Крајишник.

Он каже да је "потпуно искључено" да би у БиХ могло доћи до сукоба попут оног из деведесетих година.

"Тамо више никоме не пада на памет, поготово родитељима који су изгубили своје најмилије, да ратују. Постоје само неке жусијане главеж које купе политичке поене. До спорадичних сукоба увијек може доћи, али да би нешто могло да се деси као раније, то не", додао је Крајишник.

Он је рекао да нико од Србије не тражи да подржи евентуалну одлуку о отцјепљењу Републике Српске и истакао да у БиХ "ништа нити може, нити треба да се деси без сагласности три народа".

Крајишник је додао да Срби у БиХ не би требало да теже да се отцијепе силом, имајући у виду да су против насилног отцјепљења Косова и Метохије од Србије, али да не прихватају ни да живе у земљи у којој их непрекидно вријеђају.

"Нећемо прихватити да живимо у земљи у којој нам неко стално говори да смо геноцидни, агресори, да смо дошли из Србије и да нисмо тамо аутохтони народ. Е па сада, што каже Бећковић, ћемо се жћератиж па ћемо видјети како ће бити", закључио је Крајишник. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана