Крај за шест директора, Чичковићева на челу Електропривреде РС

Вељко Зељковић
Крај за шест директора, Чичковићева на челу Електропривреде РС

Бањалука - Надзорни одбор "Електропривреде РС" прихватио је у петак оставке комплетног менаџмента овог јавног предузећа са вршиоцем генералног директора Жељком Ковачевићем на челу и за његовог привременог насљедника именовао досадашњу директорицу Републичког завода за статистику Радмилу Чичковић.

На ванредној сједници Надзорног одбора "Електропривреде РС", чија су једина тема била кадровска питања, прихваћене су и оставке вршиоца дужности замјеника директора Браниславе Милекић, вршиоца дужности извршног директора за техничке послове Максима Скоке, вршиоца дужности извршног директора за економско-финансијске послове Благоја Шупића и вршиоца дужности извршног директора за организационо-правне послове Ненада Радовића.

- Разматрали смо пословање Мјешовитог холдинга "Електропривреда РС" и донијели одлуку да разријешимо вршиоца дужности извршног директора за развој и инвестиције Петра Иванковића - рекао је замјеник предсједника Надзорног одбора "Електропривреде РС" Небојша Рикало.

На мјесто вршиоца дужности извршног директора за финансијске послове именован је савјетник премијерке РС Жељке Цвијановић за економска питања Дарко Милуновић, док је досадашњи генерални секретар Вијећа народа РС Драгољуб Рељић именован за вршиоца дужности директора за организационо-правне послове.

Рикало је истакао да ће остали чланови управе бити именовани накнадно.

- Очекујемо да примопредаја дужности буде обављена почетком наредне седмице - рекао је Рикало.

Чичковићева је потврдила да је именована, наводећи да ће о томе говорити када се врати са службеног пута из иностранства.

Из досадашње поставе менаџмента "Електропривреде РС" нико није желио да коментарише новонасталу ситуацију нити да образложи оставке. Скоко и Иванковић су наводно на службеном путу, док се Ковачевић, Шупић и Радовић нису јављали на телефонске позиве. Једина која се јавила била је Милекићева, али је истакла да се за све информације обратимо Ковачевићу. На позиве није одговарао ни министар енергетике, индустрије и рударства Петар Ђокић.

У медијима је већ дуже вријеме спекулисано о смјенама и оставкама у "Електропривреди РС". Као главни разлози за то навођени су лоши пословни резултати овог предузећа у прошлој години и нерегуларности у вези са тендерима за куповину и продају струје.

Цвијановићева је рекла да су чланови управе "Електропривреде РС" поднијели оставке због неоправданих губитака у пословању. Подсјетила је да је опредјељење Владе било и остало да мора доћи до оставки или смјене руководства јавних предузећа када послују са губицима за које није могуће наћи реално и објективно објашњење.

- Имали смо такве ситуације и у другим секторима. Биће тога још - поручила је Цвијановићева.

Предсједник РС Милорад Додик је такође истакао да менаџмент који прави губитак у јавним предузећима мора да се суочи са одговорношћу.

- Одговорност за лоше пословне резултате могу да смање само екстремне објективне околности - рекао је у четвртак Додик, наглашавајући да је увјерен да су пословни резултати "Електропривреде РС" прошле године могли бити много бољи.

Пословање

Од десет зависних предузећа "Електропривреде РС" прошлу годину су у минусу завршила четири, али је међу производним само једно пословало позитивно, док су остала четири укњижила минус од 47,73 милиона марака. Једино производно предузеће које је пословало позитивно било је РиТЕ "Гацко", чија је добит износила 1,73 милиона КМ. Свих пет електродистрибутивних предузећа током прошле године остварило је позитиван резултат, али је њихова појединачна зарада била испод милион КМ.

Нови руководиоци

Радмила Чичковић

Дарко Милуновић

 Драгољуб Рељић

Смијењени руководиоци

Жељко Ковачевић  

Бранислава Милекић

Максим Скоко

Благоје Шупић

Ненад Радовић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана