Kraći put do zatvora, oštrije po novčaniku

Svjetlana Šurlan
Kraći put do zatvora, oštrije po novčaniku

Banjaluka - Za prekršaje za koje su u RS do sada izricane isključivo novčane kazne ubuduće će se ići i u zatvor ukoliko bude usvojen novi zakon o javnom redu i miru koji je mnogo stroži od onog koji je na snazi.

Prijedlogom novog zakona o javnom redu i miru uvodi se kazna zatvora za vrijeđanje, prijetnje, tuču, neovlašćenu upotrebu oružja, lažno predstavljanje, ometanje u vršenju javnih funkcija i navođenje na prosjačenje. Ovaj zakon naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS na idućoj sjednici, zakazanoj za 3. februar.

Zakonom se propisuje da će onaj ko grubim vrijeđanjem ili drugim bezobzirnim ponašanjem izazove osjećanje fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana biti kažnjen novčanom kaznom od 200 do 800 KM ili do 30 dana zatvora. Istom kaznom zatvora, ali većim novčanim kaznama koje će sezati od 300 do 900 KM biće kažnjen onaj ko ugrožava bezbjednost ili izaziva osjećanje ugroženosti drugog prijetnjom da će napasti na njegov život, tijelo ili imovinu ili život, tijelo ili imovinu njemu bliskog lica. I za tuču i fizički napad novi zakon donosi zatvorske kazne.

- Ko narušava javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem, učestvovanjem u tuči ili fizičkim napadom na drugoga, biće kažnjen novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana - piše u predloženom zakonu.

Svakoga ko podstrekava na tuču ili fizički napad čeka kazna od 800 do 1.600 maraka ili 60 dana zatvora. Za neovlašćenu upotrebu oružja, u zavisnosti od toga da li se radi o vatrenom i hladnom oružju, propisana je kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana.

- Neovlašćenom upotrebom oružja smatra se ispaljivanje hitaca iz oružja, pokazivanje oružja na javnom mjestu ili rukovanje oružjem na način kojim se može izazvati zastrašivanje ili uznemirenost građana - predložili su autori novog zakona. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana