Краћа затворска казна новогодишњи поклон

Ведрана Кулага
Краћа затворска казна новогодишњи поклон

Бањалука - Закон којим би већини затвореника била смањена казна требало би ускоро да се нађе на сједници Владе РС, а наредног мјесеца и пред посланицима Народне скупштине, гдје већ има подршку за усвајање.

У Министарству правде РС потврдили су да ће се нови закон о амнестији ускоро наћи на сједници Владе.

- Његовом примјеном биће растерећени затворски капацитети у РС и остварене уштеде. Најважнији је аргумент да ће закон бити конципиран у складу са европским затворским правилима, а то је и друштвено одговоран чин који ће стимулативно утицати и на осуђена лица и њихово понашање - казали су у Министарству правде.

На потребу да у РС буде усвојен закон о амнестији указано је у јуну на састанку шефова посланичких клубова у Народној скупштини РС, представника Министарства правде и институције Омбусмана за људска права БиХ. Тада је наглашено да је посљедњи пут амнестија спроведена прије 12 година и да треба јасно дефинисати ко заслужује опрост дијела казне уз посебну пажњу о жртвама. Учесници састанка сагласили су се да би овим законом требало прецизно утврдити која осуђена лица немају право на амнестију попут осуђених за најтежа кривична дјела као што су силовање, обљуба над немоћним лицима, полно насиље над дјететом, злоупотреба службеног положаја и производња и трговина дрогом и на најдуже затворске казне од 30 до 40 година.

Иницијатива за доношење закона о амнестији потекла је послије посјете чланова Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине РС казнено-поправним заводима. Предсједавајући тог одбора Слободан Протић каже да су посјетили затворе у Фочи, Бањалуци, Зеници и Мостару и да су се увјерили да дио проблема са којима се суочава цијело друштво проистиче из чињенице да закон о амнестији није донесен 12 година.

- Због тога смо покренули иницијативу за доношење закона о амнестији. Једини посланички клуб који је до сада имао примједбу на радну верзију закона је СДС који је имао резерву према амнестирању осуђених за привредни криминал. Очекујем да ћемо тај закон имати на сједници Народне скупштине у децембру - рекао је Протић, који је шеф посланичког клуба СП-а.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић изјавио је да ће његови чланови учинити све да би Српска ускоро имала закон о амнестији којим би било омогућено лицима која су одслужила двије трећине затворске казне да буду помилована или ослобођена.

- То не би било ништа ново што нема у законодавству земаља у окружењу и ЕУ. У европским државама наши грађани, који су осуђени због ратних злочина, имају право да након одслужене двије трећине казне буду помиловани или ослобођени, док то није случај у БиХ - рекао је Вишковић.

Закон о амнестији односиће се само на осуђене који у тренутку његовог ступања на снагу испуњавају предвиђене услове. Овим законом биће обухваћене само особе којима су судили судови у Српској, а не и на оне којима је казне изрекао Суд БиХ и Суд Брчко дистрикта. У Министарству правде РС сматрају да би сличан закон требало донијети и на нивоу БиХ како би повластицу могли користити и осуђени у Суду БиХ.

Кривични законик

Основ за доношење закона о амнестији садржан је у Кривичном законику РС који је усвојен љетос.

Народна скупштина је тада прихватила амандмане СНСД-а међу којима су и они по којима се амнестија и помиловање могу дати након издржане двије трећине изречене казне дуготрајног затвора.

Кривична дјела на које се не би односила амнестија

* Силовање

* Обљуба над немоћним лицем

* Полно насиље над дјететом

* Злоупотреба службеног положаја

* Производња и промет дроге

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана