Козарска Дубица пред финансијским колапсом

РТРС
Козарска Дубица пред финансијским колапсом

Козарска Дубица је пред новим финансијским колапсом. Због још једне судске пресуде, општински рачун поново је блокиран.

Један дуг измирен, а други поново блокирао буџет општине Козарска Дубица. И ту није крај, каже начелник Раденко Рељић, јер ће општински дуг по основу бројних наслијеђених судских пресуда из претходног периода и даље расти. Наредне године достићи ће два милиона КМ.

- Ићи ћемо према свим релевантним институцијама и свим другим институцијама које могу да нам помогну при рјешавању овог проблема. Оно што је најгоре је то што ћемо сљедеће седмице имати још једну блокаду од 60.000 КМ, а почетком наредне године још једну од милион КМ - каже Рељић.

Нова блокада рачуна општине посебно је забринула кориснике социјалне помоћи. Драго Радаковић живи од 120 КМ помоћи Центра за социјални рад. Да нема тога, каже, био би гладан.

- Не знам како бих живио без ово мало помоћи коју добијам. Не знам шта је рјешење. Оваквих као што сам ја у Дубици има стотинак, можда и двјесто - каже Радаковић.

Сенка Јујић, замјеник директора Центра за социјални рад, каже да би кашњење социјалних примања додатно угрозило најугроженију категорију становништву која је на граници егзистениционалног минимума.

Због новонастале ситуације страхују и радници установа и предузећа, који плату добијају из општинског буџета.

- Поред тога што је озбиљно угрожен рад и опстанак предузећа, радници су забринути и за своја лична примања из којих издржавају породицу, школују дјецу, плаћају кредите... Остаје нам да се надамо да ће начелник урадити и могуће и немогуће ствари како би поново спасао буџет од тоталног колапса - каже Нада Марковић Раниловић, замјеница директора Центра за информисање и културу.

У борбу за радничка права укључио се општински синдикат. Обавијестили су Републички синдикат управе, а захтјев за привремену деблокаду рачуна поднесен је Основном и Окружном привредном суду у Приједору. О актуелној ситуацији обавијештена је и предсједница Владе, као и предсједник Републике Српске.

- Како даље не знамо. Сви смо кредитно задужени, радницима нису исплаћена дуговања за превоз. Имамо већ случајева да неки радници нису у могућности да долазе на посао - истиче Жељко Буразор, предсједник синдиката општине Козарска Дубица.

Из општинске управе најављене су мјере штедње, како би се бар дио дугова сервисирао. Ипак, права борба тек предстоји, јер су дугови општине Козарска Дубица, по основу неплаћених рачуна и кредита превазишли 27 милиона КМ, што је три пута веће од годишњег буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана