Ковачић: Ситуација у региону се компликује, могућа велика хаварија

Танјуг
Ковачић: Ситуација у региону се компликује, могућа велика хаварија

Бијељина - Позив УО Савјета за спровођење мира у БиХ да власти у Републици Српској не одрже референдум компликује ситуацију у региону, упозорио је Јован Ковачић, оснивач и предјседник "think-taknk" организације "East-west bridge".

Јован Ковачић је истакао да постоји огромна могућност да дође до велике хаварије. Додаје да, препорука Савјета за спровођење мира у БиХ долива уље на ватру, јер та институција није реаговала на неке друге догађаје, који се су у "новијој историји" дешавали у региону.

"Преко Босне и Херцеговине преламају се сукобљени интереси Истока, Запада и Блиског истока, због чега је 'могућност велике хаварије огромна'", упозорава Ковачић, у дану у којем је Савет за спровођење мира у БиХ позвао РС да одустане од референдума, а државни врх Србије одржао хитне консултације тим поводом.

Истиче да међународна заједница сада мора да се позабави узроком свих проблема, "а да би то урадила како треба, када већ хоће да се укључује у целу нашу причу, мора да буде поптуно објективна и не сме да буде никако ни на чијој страни, јер то је једини начин да се дође до првог решења у нашем проблему".

Рекао је да не сме једној страни да се толерише више, а другој страни да се не толерише ништа.

"То само прави додатни притисак, још веће разочарење, стресове и проблеме. Међународна заједница мора да постане дио рјешења, а дио рјешења је објективност, све остало је дио проблема", подвукао је Ковачић.

Ковачић је додао и да не види велике "грешке у корацима" са српске стране, јер је из Београда поручено да Србија и Срби желе да се ситуација стабилизује, док је у Бањалуци речено да расписивање референдума о Дану Републике није уперен ни против кога нити против било које институције већ да представља рашичишћавање једног односа.

"Не видим са српске стране неких великих 'грешака у корацима', нарочито када се упореди са неким веома тешким реакцијама из сусједства, у Хрватској и Босни и Херцеговини", оцијенио је Ковачић.

Регион је у интересантној позицији, каже и констатује да му је жао што се Савјет за спровођење мира у БиХ није на исти начин бавио и квалитетом, професионалношћу и објективношсћу Уставног суда БиХ.

"И то је исто велики проблем, јер ако се занемарује извор проблема, а гледате само посљедице, то је једнократна акција. Али, ако се бавите питањем гдје је извор проблема и ријешите извор проблема, онда све остало лакше пада на своје мјесто", сматра Ковачић.

Додао је да је сада добар моменат за даље преговоре, јер је потребно видјети који је најповољнији излаз из постојеће ситуације.

"Србија је гарант Дејтонског споразума и она је де факто играч те приче. Она може да утиче на све актере", закључио је Ковачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана