Ковач: Уговор о државној граници отваранје Пандорине кутије

N1
Ковач: Уговор о државној граници отваранје Пандорине кутије

Сарајево - Уговор о државној граници је отваранје Пандорине кутије. Постоји уговор о државној граници који су два државника потписали, конкретно Туђман и Изетбеговић који се примјенјује од дана потписиванја и то функционира.

То је рекао Миро Ковач, представник делегације Хрватске која се данас, првог дана посјете, сусрела се са члановима Комисије за сполјне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и са члановима Колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Како је рекао отварати то нема смисла и то би било штетније за БиХ него за Хрватску.

"То није добро радити, јер чини ми се да није рационално. Желимо да БиХ буде функционална, правна држава, што значи да се по логици ствари очекује да се проведе и одлука Уставног суда о Изборном закону. То ће омогућити двије ствари: равноправност свих народа у БиХ и формиранје цјелокупне власти након избора у октобру", истакао је Ковач.

Унапређенје односа БиХ и Хрватске и подршка Хрватске процесу европских интеграција БиХ у свјетлу новоусвојене стратегије ЕУ за землје западног Балкана цилјеви су дводневне званичне посјете БиХ делегације Одбора Хрватског сабора за сполјну политику.

Сутра ће се делегација из Хрватске састати са члановима Међурелигијског вијећа БиХ и Предсједништва БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

"Морам рећи да је ријеч о сусрету који је био плодоносан са много отворених тема, неким заклјучцима и договорима. Оно што је доминирало састанком који је данас одржан је чинјеница да ћемо наставити радити на унапријеђенју билатералних односа БиХ и Хрватске поштујући суверенитет обје државе. Ми смо држава с којом Хрватска има најдужу границу. Дошли смо до заједничког заклјучка са колегама из Хрватске да се питанје битна за обје државе актуализирају у Сабору Хрватске. Послали су јасну поруку да желе функционалну државу БиХ, за нас су они најзначајнији сусједи. Сараднју два одбора ћемо наставити уз могућност проширенја на регионалне одборе. Састанак можемо сматрати успјешним и плодоносим", рекла је након састанка, Нермина Капетановић, чланица Комисије за ванјске послове ПД ПС БиХ.

Ковач је рекао да је састанак требао бити одржан и раније, али да је због техничких деталја морао бити одгођен.

"Састанак је требао бити одржан можда и раније, али смо због техничких деталја били принуђени мало промијенити термин. Нама је драго да је колегица Капетановић са својим колегама пристала доћи у Хрватску. Потреебно је пуно више интеракције између парламената, високих дужносника јер само тако можемо рјешавати несугласице. Тамо гдје нема дијалога, нема могућности за искорак а ми управо то желимо показати својим доласком у Сарајево. Не желимо бити само формално сусједна држава која се назива пријателјском, него ми то тако и осјећамо и наш дух је позитиван. Сматрам да је без духа који је позитиван, немамо могућности да ријешимо проблеме. Често се покушава инпутирати да ништа не валја, да су односи нарушени, ја то одбацујем. То једноставно није тако. Наши народи, државе су интензивно повезане. Ми смо једни на друге упућени и зато је глупост ширити негативну енергију. Ми морамо сарађивати, хтјели то неки или не, а кад већ нешто мораш онда то лакше и чиниш", казао је Ковач.

Ковач је додао да је клјучно питанје између двије землје измјена Изборног закона БиХ.

(Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана