Kovač: Optužnica - potpuna pravna lakrdija

Srna
Kovač: Optužnica - potpuna pravna lakrdija

Beograd - Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač izjavio je Srni povodom optužnice koju je zbog događaja u Srebrenici protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH da je riječ o potpunoj pravnoj lakrdiji, da se ne boji ničega i da bi ponovo radio ono što je radio u ratu.

On je naglasio da će biti interesantno kako će se sud izjasniti o optužnici tužioca Ibre Bulića i da li će i "sudsko vijeće progutati očiti falsifikat".


Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske istakao je da su dokazi kojima raspolaže Bulić falsifikovani, što se više puta pokazalo.

Kovač je rekao da je originalne dokumente iz kojih se jasno vidi da on nije dao određene naredbe, kao dokaze zaveo Haški tribunal, ima ih i tužilac Bulić, a nalaze se i u Sudu BiH i korišteni su u drugim predmetima.

"On /Bulić/ je da bi izbjegao moje izjašnjavanje na njegove falsifikovane dokumente, odnosno da bi izbjegao da se izjasnim, podigao optužnicu", kaže Kovač.

On je ukazao da se u presudi i generalu Ratku Mladiću i u svim drugim presudama jasno navodi da je policija bila pod komandom Vojske Republike Srpske.

"A on /Bulić/ je u današnjoj optužnici uveo novi metod, novo krivično djelo, a to je da sam ja vršio nadzor nad policijom, nije više komandovao, nego nadzor nad policijom. U suštini, jedna potpuno pravna lakrdija", rekao je Kovač.

Kovač je istakao da bi sve što je radio u ratu ponovo uradio, te konstatovao da su optužnicu protiv njega potpomogli "srpski izdajnici".

"Naravno da su srpski izdajnici to potpomogli, jer su se prepali mojih otkrivanja o srpskim izdajama. Tako da su im njihove kolege Bošnjaci pomogli ne bi li mene ućutkali da im te njihove izdaje ne otvaram i ne stavljam na sto. Apsolutno neću stati. Oni neka rade svoje, a ja ću svoje", rekao je Kovač.

On je, pri tom, naveo imena Dragana Mektića, Dragana Čavića, Mladena Bosića, Perice Stanića.

"To je sva ta ekipa. Paralelna ekipa koja radi. Imaju muslimani svoju šuru paralelno, imamo i mi Srbi svoju šuru. To su oni koji su učestvovali u ratu kao sa Karađorđem, pa mu odsjekli glavu i odnijeli u Stambol. To su ti nekakvi veliki Srbi", rekao je Kovač.

On je rekao da je nesumnjiva činjenica da je optužnica sada tempirana, jer tužilac Bulić taj predmet već deset godina drži u svojoj ladici i konstatovao da je Bulić napravio više krivičnih djela u procesuiranju kada je o tom slučaju riječ.

"Prvi je što je dezavuisao državne organe Srbije. On je dolazio ovdje prije godinu i po dana i tražio međudržavnu pomoć i saradnju. Uredno sam mu se odazvao sa advokatima i pomoć mu je pružio ovdje sudija, sud i Tužilaštvio da bi on uručio rješenje o istrazi protiv mene za Srebrenicu sa deset godina zakašnjenja", naveo je Kovač.

On je dodao da su i pored toga, kada mu je uručeno rješenje o istrazi, njegovi advokati tražili da im se dostavi dokumentacija i dokazi što je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, ali da Bulić to nije imao i ostalo je u dogovoru da zvanično pošalje dokaze.

Kovač je naglasio da se u svakom krivičnom postupku, makar on bio i fašistički, mora ispoštovati zakonska procedura, ali da Bulić za godinu i po dana nije to dostavio, te ponovio da su Bulićevi dokazi falsifikovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana