Ковач: Оптужница - потпуна правна лакрдија

Срна
Ковач: Оптужница - потпуна правна лакрдија

Београд - Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач изјавио је Срни поводом оптужнице коју је због догађаја у Сребреници против њега подигло Тужилаштво БиХ да је ријеч о потпуној правној лакрдији, да се не боји ничега и да би поново радио оно што је радио у рату.

Он је нагласио да ће бити интересантно како ће се суд изјаснити о оптужници тужиоца Ибре Булића и да ли ће и "судско вијеће прогутати очити фалсификат".


Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске истакао је да су докази којима располаже Булић фалсификовани, што се више пута показало.

Ковач је рекао да је оригиналне документе из којих се јасно види да он није дао одређене наредбе, као доказе завео Хашки трибунал, има их и тужилац Булић, а налазе се и у Суду БиХ и кориштени су у другим предметима.

"Он /Булић/ је да би избјегао моје изјашњавање на његове фалсификоване документе, односно да би избјегао да се изјасним, подигао оптужницу", каже Ковач.

Он је указао да се у пресуди и генералу Ратку Младићу и у свим другим пресудама јасно наводи да је полиција била под командом Војске Републике Српске.

"А он /Булић/ је у данашњој оптужници увео нови метод, ново кривично дјело, а то је да сам ја вршио надзор над полицијом, није више командовао, него надзор над полицијом. У суштини, једна потпуно правна лакрдија", рекао је Ковач.

Ковач је истакао да би све што је радио у рату поново урадио, те констатовао да су оптужницу против њега потпомогли "српски издајници".

"Наравно да су српски издајници то потпомогли, јер су се препали мојих откривања о српским издајама. Тако да су им њихове колеге Бошњаци помогли не би ли мене ућуткали да им те њихове издаје не отварам и не стављам на сто. Апсолутно нећу стати. Они нека раде своје, а ја ћу своје", рекао је Ковач.

Он је, при том, навео имена Драгана Мектића, Драгана Чавића, Младена Босића, Перице Станића.

"То је сва та екипа. Паралелна екипа која ради. Имају муслимани своју шуру паралелно, имамо и ми Срби своју шуру. То су они који су учествовали у рату као са Карађорђем, па му одсјекли главу и однијели у Стамбол. То су ти некакви велики Срби", рекао је Ковач.

Он је рекао да је несумњива чињеница да је оптужница сада темпирана, јер тужилац Булић тај предмет већ десет година држи у својој ладици и констатовао да је Булић направио више кривичних дјела у процесуирању када је о том случају ријеч.

"Први је што је дезавуисао државне органе Србије. Он је долазио овдје прије годину и по дана и тражио међудржавну помоћ и сарадњу. Уредно сам му се одазвао са адвокатима и помоћ му је пружио овдје судија, суд и Тужилаштвио да би он уручио рјешење о истрази против мене за Сребреницу са десет година закашњења", навео је Ковач.

Он је додао да су и поред тога, када му је уручено рјешење о истрази, његови адвокати тражили да им се достави документација и докази што је у складу са Законом о кривичном поступку, али да Булић то није имао и остало је у договору да званично пошаље доказе.

Ковач је нагласио да се у сваком кривичном поступку, макар он био и фашистички, мора испоштовати законска процедура, али да Булић за годину и по дана није то доставио, те поновио да су Булићеви докази фалсификовани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана