Košarac poručio Zvizdiću: Mi smo Srbi i govorimo srpskim jezikom

Srna
Košarac poručio Zvizdiću: Mi smo Srbi i govorimo srpskim jezikom

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavom u kojoj je Srbe nazvao “bosanskim” teško uvrijedio srpski narod u Republici Srpskoj i cijeloj BiH.

“Mi nismo i nikada nećemo biti žbosanskiž Srbi, kako nas je Zvizdić nazvao. Mi smo Srbi i govorimo srpskim jezikom, isto kao Srbi u Srbiji ili u bilo kojoj državi na svijetu gdje žive pripadnici našeg naroda. Mi smo jedan narod, imamo jednu pravoslavnu vjeru i jednu pravoslavnu crkvu i to će zauvijek biti tako, uprkos pokušajima Zvizdića i drugih sljedbenika žIslamske deklaracijež da nas podijele i asimiluju”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.  

Prema njegovim riječima, Zvizdić je u jučerašnjoj izjavi napao i pravo Republike Srpske na specijalne paralelne veze sa Srbijom, koje je garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom.  

“U ovom trenutku, zahvaljujući predanom radu predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, Republika Srpska i Srbija imaju najsnažnije specijalne i paralelne političke, privredne, obrazovne i kulturne veze, od kojih srpski narod s obje strane Drine ima višestruke koristi. To je ono što smeta Zvizdiću i svima onima koji bi Republiku Srpsku da uvuku u unitarnu BiH, što se nikada neće desiti”, naglasio je Košarac.

On je dodao da je Zvizdić, uz podršku Srba u zajedničkim institucijama koji vode probosansku politiku, na samitima u Sofiji i Londonu pokazao kako bi izgledala unitarna BiH pod bošnjačkom dominacijom.

“Zvizdić se i u Sofiji i u Londonu ponašao kao da Republika Srpska ne postoji! U svojoj bahatosti, on je u potpunosti izašao izvan okvira dejtonskog Ustava, uz sramno ćutanje i odobravanje srpskih ministara u Savjetu ministara”, upozorio je Košarac.

On je rekao da institucije Republike Srpske i Srbije pažljivo prate sve loše i negativne poruke koje posljednjih dana dolaze iz Sarajeva, počevši od zveckanja oružjem Bakira Izetbegovića i Nasera Orića, Zvizdićevih uvreda na račun srpskog naroda, do programskog stava kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da BiH treba da bude unitarna država sa pet multietničkih, ekonomskih regiona.

“Od oktobra, pod zastavom Republike Srpske, u zajedničke institucije u Sarajevu ući će drugačiji Srbi, oni koji će voditi prosrpsku politiku i koji će se znati suprotstaviti ovakvoj antidejtonskoj politici SDA i Bošnjaka. To znači da se bez Republike Srpske i stavova njenih institucija u Sarajevu neće moći donijeti bilo kakva odluka”, zaključio je Košarac.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić juče je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da “ni jedan narod u BiH nema dvije države”.

“'Bosanski' Srbi imaju jednu državu koja se zove BiH. Isto važi i za Hrvate, zbog čega smatram da je saradnja institucija država snažnija od saradnje među nekim od naroda”, rekao je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana