Košarac: Zahtjev za reviziju podnijeće predstavnici muslimanske fildžan državice

Srna
Košarac: Zahtjev za reviziju podnijeće predstavnici muslimanske fildžan državice

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je Srni da će zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u predmetu protiv Srbije podnijeti predstavnici muslimanske "fildžan državice", koju predvode SDA i Bakir Izetbegović.

"Ta 'fildžan državica', koju su, svjesno ili nesvjesno, podržale i druge pretežno bošnjačke stranke u Sarajevu, očigledno ima svoje paralelne institucije u policiji, obavještajnoj zajednici, pravosuđu, pa i u razorenim zajedničkim institucijama BiH, poput Ministarstva inostranih poslova BiH", upozorio je Košarac.


Prema njegovim riječima, vidljivo je da jedan broj ljudi iz Saveza za promjene, poput Mirka Šarovića i Dragana Mektića, koji se grčevito drže svojih ministarskih pozicija, ne odustaju od politike podrške Bakiru Izetbegoviću i stvaranju muslimanske državice na Zapadnom Balkanu.

"Stvaranje takve državice u ovom trenutku, osim Mektića i Šarovića, podržavaju još samo američka Ambasada u Sarajevu i OHR, koji je pod kontrolom te ambasade. U posljednjih nekoliko godina takvoj politici jedino su se ozbiljno suprotstavljali /predsjednik Republike Srpske/ Milorad Dodik i koalicija političkih partija okupljenih oko SNSD-a", naglasio je Košarac.

Mektićevo dovođenje u vezu Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, kao i napade ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH na predsjednika Republike Srpske, Košarac smatra skandaloznim pokušajem da se opravdaju pogrešni potezi američke Ambasade u Sarajevu i stvori alibi za višegodišnje političke promašaje SDS-a i stranaka koje čine Savez za promjene.

"Odluku o raspisivanju i provođenju referenduma o Danu Republike Srpske donijele su institucije Republike Srpske i to se ne može porediti sa onim što radi Bakir Izetbegović u vaninstitucionalnim tijelima muslimanske paradržavice. To što Mektić nije poštovao odluke institucija Republike Srpske i nije izašao na referendum je njegov problem i sramota onih koji su ga predložili i imenovali na poziciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH", ocijenio je Košarac.

On je dodao da će odluku o tome šta će raditi i kako će se ponašati srpski predstavnici u zajedničkim institucijama vlasti u narednih nekoliko dana donijeti institucije Republike Srpske.

"Mi iz SNSD-a ćemo poštovati te odluke. Na SDS-u i ostalim strankama iz Saveza za promjene je da odluče hoće li poštovati odluke institucija Republike Srpske ili će i dalje biti podrška Bakiru Izetbegoviću i njegovoj suludoj politici. Ako odluče da jedinstveno djelujemo, a mi ih pozivamo na jedinstvo, od predsjednika SDS-a Vukote Govedarice očekujem da zatraži smjenu Dragana Mektića", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana