Кошарац: За пацолија из Републике Српске нема добродошлице

Срна
Кошарац: За пацолија из Републике Српске нема добродошлице

Сарајево - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Република Српска и њене институције неће правити добродошлицу министру иностраних послова самопроглашеног Косова Беџету Пацолију у Бањалуци.

"Ми то не признајемо. То дубоко вријеђа наше политичке ставове, а видљиво је да институције БиХ праве добродошлицу, што потврђује да кадрови такозваног Савеза за промјене поново игноришу званичну политику Србије и на тај начин покушавају, неким лажним додворавањем лидерима пробосанске политике, да отворе могућност да се таква лица нађу у Српској, што је за нас потпуно неприхватљиво и ми то не подржавамо и осуђујемо", рекао је Кошарац новинарима.

Он сматра да је веома битно на који начин је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак позвао Пацолија у Бањалуку, односно како га је ословио у позивном писму.

Кошарац је поновио да је Република Српска против признавања самопроглашењог Косова, те додао да је став СНСД-а да представници Републике Српске не могу да уђу у процес било каквих односа са самопроглашеним Косовом.

"Видљиво је да пробосанска политика има амбицију да врши одређену врсту комуникација, разговора, састанака са неким представницима самопроглашеног Косова, што је за нас потпуно неприхватљиво", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, кадрови ПДП-а и СДС-а очигледно допуштају да се та пробосанска политика развија, што је неприхватљиво за патриотски блок који предводи СНСД.

"Ми осуђујемо такво понашање Црнатка. Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић нема право да се прави необавијештен, ово треба спријечити јер дубоко вријеђа наш интерес и наш однос. Република Српска не може бити полигон да се нека пробосанска политика развија на начин како то мисли Изетбеговић, а у овом случају и Иванић", рекао је Кошарац.

Када је ријеч о избору замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ који долази из реда српског народа, а што би требало да буде тема на сутрашњој сједници Представничког дома, Кошарац је рекао да СНСД неће подржати ниједно рјешење које је базирано на кршењу закона, односно да неће у томе учествовати.

"Сваки приједлог који долази од СДС-а и СДА за нас је потпуно неприхватљив, а овдје је потпуно видљиво да је ово рјешење које је понудио СДА и дио СДС-а и ми ћемо бити против овог рјешења", истакао је Кошарац.

Он је навео да је, према сазнањима, на конкурсу било око осам кандидата српске националности, а пет кандидата имало је подршку различитих фракција и дијелова СДС-а, односно свака група посланика и делегата у парламенту БиХ имала је свог фаворита.

"Очито је ту дошло до куршлуса", рекао је Кошарац.

Говорећи о укидању РТВ таксе и преношењу финансирања на буџете надлежних институција, што је одбила Уставноправна комисија Представничког дома на данашњој сједници, Кошарац је истакао да је ријеч о томе да се жели онемогућити финансирање Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.

"Тај приједлог је непримјењив јер обухвата и друга два сервиса у БиХ. Јасно је да сваки закон који наметне високи представник у пракси није дао добро рјешење, тако ни закон о јавном телевизијском систему", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Република Српска и њене институције његују РТРС, ма која да је политичка структура у Српској.

"Република Српска има трајну обавезу према РТРС-у, у смислу да обезбиједи њен систем финансирања уколико дође до неких девијантних појава. Тај систем финансирања треба да буде у складу са законом, али и у домену неопходних потреба функционисања РТРС-а који је препознатљив као јавни сервис, а који информише цјелокупну јавност на умјерен и професионалан начин", нагласи је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана