Кошарац: Власт да формирају изборни побједници из Српске и ФБиХ

Срна
Кошарац: Власт да формирају изборни побједници из Српске и ФБиХ

Источно Сарајево - Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је најбоље за БиХ када власт на заједничком нивоу формирају изборни побједници из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, те поручио да је јасно да у наредне четири године без СНСД-а неће бити рјешења.

Кошарац је навео да се у ФБиХ још не зна ко су легитимни представници на заједничком нивоу, осим ХДЗ-а БиХ, који јесте легитиман представник хрватског народа.

“Постоји доста отворених питања у структури власти ФБиХ”, рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, у ФБиХ постоји “босански лонац”, који чине СДА и блок СДП БиХ, Наша странка и ДФ који води сличну политику према изборном побједнику из Републике Српске, односно СНСД-у са традиционалним коалиционим партнерима Социјалистичком партијом и ДНС-ом, које чине патриотски блок.

“Ко год чинио тај жлонацж мора знати да је СНСД незаобилазан фактор кроз партиципацију ове странке у Предсједништву БиХ, значајну партиципацију у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и доминантну у Дому народа у Клубу Срба. Свакоме ко је имало разуман јасно је да без СНСД-а у наредне четири године неће бити рјешења”, поручио је Кошарац.

Он је нагласио да ће примарно политичко дјеловање патриотског блока у овом мандату бити поштовање Устава и ставова институција Републике Српске.

“Ми нисмо као неки који су претходне четири године водили полтронску и попустљиву политику. Желимо базично да се окупимо око наших институција и Устава и оног што је примарно и значајно за Републику Српску и да у том контексту тражимо рјешења на заједничком нивоу”, истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да су пробијени законски рокови када је ријеч о избору Савјета министара и упозорио да се у БиХ уводе неке нове праксе, што је видљиво из ставова бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да неком врстом ултиматума буде донесена одлука о избору предсједавајућег Савјета министара.

Кошарац напомиње да се у питање формирања Савјета министра покушава увести пакет НАТО интеграција, што је за Републику Српску потпуно неприхватљиво.

Он сматра да агенда за формирање власти на нивоу БиХ коју нуди блок СДП, Наша странка и ДФ представља политичку утопију, која је у потпуности ван уставних рјешења.

Кошарац је оцијенио да се тако жели омогућити дужи рок употребе садашњег сазива Савјета министара, јер је видљиво да су они водили попустљиву политику, која је игнорисала ставове институција Републике Српске. 

Српска - трајна, стабилна и функционална

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да се у континуитету води кампања против Републике Српске и да му је жао што ни политичке структуре, ни невладине организације у ФБиХ не могу да прихвате да је Српска трајна категорија, добро организована, стабилна и функционална.

“Ми смо свој легитимитет и субјективитет унијели у Дејтонски споразум и не би било БиХ, овакве каква јесте, да нема Републике Српске. Ми не желимо обиљежавањем 9. јануара никога да вријеђамо, то је наше легитимно и уставно право. Тада је рођена Српска и тада су донесене одлуке о њеном формирању”, рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Кошарац је истакао да је жеља да се 9. јануар, Дан Републике Српске, обиљежи на достојанствен начин, како и приличи српском народу.

Он је поводом “морбидне честитке” коју су институцијама Српске упутила бошњачка удружења поводом 9. јануара - Дана Републике, рекао да су такве поруке, увредљивог садржаја, упућене свим грађанима Републике Српске и не доприносе стабилизацији прилика на националној основи у БиХ.

“Жао ми је што одређени политички врх манипулише представницима невладиног сектора и то нас дефинитивно вријеђа”, рекао је он.

Кошарац је напоменуо да је Република Српска настала као потреба српског народа да се одбрани од политичких и других идеологија Алије Изетбеговића, који је желио да на овом простору формира исламску државу.

“Знамо да тамо гдје Срби нису били довољно добро организовани, гдје су вјеровали у неке друге вриједности, како су и на који начин прошли, колике су наше жртве”, истакао је он.

Кошарац је додао да је више од 30.000 људи српске националности страдало у протеклом рату, а да се и даље трага за несталим и идентификацији значајног броја пронађених тијела.

"Ми желимо из Републике Српске сваки пут да пошаљемо универзалну поруку, да је за нас свака жртва иста и да би правосудне институције требало да имају исти третман према свима, али је видљиво да постоје злоупотребе, манипулације. Са друге стране, јасна је порука нама у Српској да још није стање у ФБиХ толико зрело да разумије шта је Српска и шта је императив свих њених грађана, а то је да је она трајна категорија”, закључио је Кошарац.

На “честиткама” које су на адресе институција Републике Српске упутила бошњачка удружења налази се фотографија људских костију и лешева и натпис: “Ако обиљежите Дан Републике Српске не заборавите - ово су њени темељи”.

Међу потписаним пошиљаоцима “честитке” су, углавном, удружења проистекла из рата, међу којима је коалиција “1. март”, али и удружења која се званично декларишу за толеранцију, мир, истину и правду. Међу њима су Форум грађана Тузле и Фондација истине, правде и помирења из Тузле. /крај/вса/бм/мир/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана