Košarac: Sudbina SDS-a, PDP-a i NDP-a u rukama Bakira Izetbegovića

Srna
Košarac: Sudbina SDS-a, PDP-a i NDP-a u rukama Bakira Izetbegovića

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da je, nakon dogovora SDA i SBB-a o partnerstvu na nivou Federacije BiH, te, gotovo izvjesno, i na nivou zajedničkih institucija BiH, politička sudbina SDS-a, PDP-a i NDP-a potpuno u rukama Bakira Izetbegovića.

"Tragikomično je gledati Mladena Bosića i Mladena Ivanića kako trče u politički zagrljaj Bakiru Izetbegoviću, u strahu da će njihove stranke ostati bez fotelja u zajedničkim institucijama. Taj zagrljaj zaista bi bio smiješan, da nije izrazito opasan po Republiku Srpsku i njene dejtonske nadležnosti", rekao je Košarac za Srnu komentarišući jučerašnji sastanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa predsjednicima SDS-a i PDP-a Mladenom Bosićem i Mladenom Ivanićem.

Košarac je izrazio bojazan da će, nakon ulaska SBB-a u vlast na nivou BiH, ionako slaba pozicija SDS-a, PDP-a i NDP-a u zajedničkim institucijama postati još slabija i podložnija političkoj volji i interesima SDA i Bakira Izetbegovića.

"Opasnost po Republiku Srpsku leži u tome što će u narednom periodu Mladen Bosić i ministri iz SDS-a u Savjetu ministara BiH biti još servilniji i poslušniji nego što su bili u proteklih godinu dana, što Republici Srpskoj, nažalost, može nanijeti određene političke i ekonomske štete", upozorio je Košarac.

On je naglasio da bi bošnjački lideri, posebno Bakir Izetbegović, morali da budu svjesni činjenice da institucije Republike Srpske imaju i pravo, i volju, i mehanizme da se odbrane od učestalih kršenja Dejtonskog sporazuma i pokušaja prenosa nadležnosti.

"Ukoliko se takva politika nastavi, Republika Srpska ima puno pravo da traži sopstveni put, poštujući volju i interese srpskog naroda. Stoga će se i Bakir Izetbegović na nivou zajedničkih institucija, kao i u Federaciji BiH, suočiti sa izborom između političke nestabilnosti, koju donosi iskorištavanje slabosti SDS-a, PDP-a i NDP-a, ili političke realnosti, koja uključuje razgovore stranaka koje čine vlast u entitetima i koja donosi kretanje naprijed u okvirima dejtonskog Ustava i poštovanja prava i interesa sva tri konstitutivna naroda", poručio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana