Košarac: Stranaci nameću rješenja bez rezultata

Srna
Košarac: Stranaci nameću rješenja bez rezultata

Banjaluka - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da je loše da dio stranaca zajedno sa jednom stranom u BiH, najčešće bošnjačkom, priprema rješenja i ističe da je nula krajnji rezultat.

On je izjavio da se veći dio međunarodne zajednice često miješa u unutrašnja pitanja BiH i da je posebno problematično učešće stranaca u radu institucija u BiH, poput Ustavnog suda, gdje se donose diskutabilne odluke koje često izazivaju političke nesuglasice.

"Često se međunarodni faktor nameće kao dominantan za odlučivanje na nivou BiH, što je loša praksa jer smo svjedoci da nijedan od tih projekata nije na kraju prošao", rekao je Košarac za "Euroblic".

On smatra da je neophodno razvijati unutrašnje kapacitete s ciljem razvoja povjerenja, a ne da dio stranaca zajedno sa jednom stranom u BiH, najčešće bošnjačkom, priprema određena rješenja i onda traže učešće druga dva naroda.

"Vjerujem i da je prilikom implementacije rezultata izbora iz 2014. godine međunarodna zajednica kasnije shvatila da je njihovo uplitanje u taj proces dalo nulu. Oni su od izbornih gubitnika u entitetima pravili izborne pobjednike na nivou BiH, zbog čega zajedničke institucije u ove četiri godine nisu gotovo ništa uradile", rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana