Košarac: Srpska nezadovoljna odnosom institucija BiH

Srna
Košarac: Srpska nezadovoljna odnosom institucija BiH

Sarajevo - Predstavnici Kluba srpskog naroda u Domu naroda i članova Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH informisali su u Sarajevu delegaciju Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova britanskog Parlamenta da Republika Srpska nije zadovoljna odnosom institucija BiH prema institucijama Srpske, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

"Informisali smo delegaciju da je Republika Srpska stabilna, bazirana na ustavnim i zakonskim rješenjima i da nismo zadovoljni odnosom institucija BiH prema institucijama Srpske. Vrlo jasno smo rekli da je britansko-njemačka inicijativa bila odgovor da se prevaziđe zastoj, koji je proizveden zbog odnosa unutar Federacije BiH /FBiH/", rekao je danas Košarac novinarima.


On je naglasio da je britansko-njemačka inicijativa bila novi početak za BiH prema Evropi, međutim, da je vidljivo da je aktuelna vlast na nivou institucija BiH neuspješna, te da je pomenuta inicijativa bila dobra ponuda, koja se našla u vrlo lošim rukama.

"Prije svega mislim na strukturu SDA, Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića i naravno strukturu, koja je bila izborni gubitnik 2014. godine, čiju okosnicu čini SDS, PDP i NDP. Jedno su pričali u Briselu i pokušavali nametnuti određene teme, koje nisu bazično dogovorene u ovoj zemlji i pokušavali da glume vladu BiH, koja može da nameće rješenja entitetskim vladama", rekao je Košarac nakon sastanka sa britanskim lordovima.

On je istakao da je tokom susreta ukazao da je takva praksa neprihvatljiva, kao i koncept strukture vlasti na nivou zajedničkih institucija, koji se formira od izbornih gubitnika, što ne doprinosi rješenju određenih problema u BiH.

"Istakli smo da je Republika Srpska posvećena evropskom putu. Vrlo jasno smo rekli da Republika Srpska u skladu sa svojim ustavnim rješenjima želi da bude vidljiva u procesu evropskih integracija. Želimo da Republika Srpska i njeni predstavnici budu pitani za određene reforme i rješenja, koji su pred BiH", ukazao je Košarac.

On je dodao da je u protekle tri godine učestala praksa da se pokušaju zaobići institucije Republike Srpske, te da je Savjet ministara donosio štetne odluke po Srpsku.

"To stvara atmosferu haosa. Vrlo smo jasno rekli da Republika Srpska ima mišljenje da joj ka evropskom putu smetaju institucije BiH, koje nisu funkcionalne i žele na neustavan način da imaju primat u traženju rješenja pred građanima, koja se postavljaju pred institucije", rekao je Košarac.

U razgovoru sa britanskim lordovima, prema riječima šefa Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu, nije zaobiđena tema integracija u NATO i gosti su upoznati o činjenici da je stav Republike Srpske drugačiji u odnosu na stav FBiH.

"Izrazili smo svoj stav da će Republika Srpska u narednim danima donijeti rezoluciju o vojnoj neutralnosti i da je to jedno od pitanja, koje je bazično pred svim institucijama i građanima BiH. Nismo se libili da kažemo da ne prihvatamo NATO integracije i da smatramo da je važno za BiH da bude vojno neutralna i slijedimo zemlje u okruženju, prije svega, Srbiju", rekao je Košarac.

Tokom susreta sa lordovima ukazano je i da je pred BiH veliki izazov kad je riječ o pojavi radikalizma i terorizma, te naglašen stav institucija Republike Srpske i njenog bezbjednosnog sektora da se bore protiv terorizma, koji može izazvati nesagledive posljedice.

"Iskoristili smo priliku da kažemo da mehanizam koordinacije u ovoj zemlji ne funkcioniše i izrazili jasan stav da institucije jedno govore u Briselu, a drugo u Sarajevu. Po onome što predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić pokazuje kao agresivnu politiku, jeste da želi da zaobiđe Banjaluku u traganju za rješenjima", rekao je Košarac.

On je naveo da je na sastanku jasno rečeno da bez institucija Srpske, institucije BiH ne mogu donijeti nikakva rješenja.

Lordovi su upoznati i sa stanjem u funkcionisanju zajedničkih institucija, te sa činjenicom da predsjedavajući Savjeta ministara nema parlamentarnu većinu i da Parlamentarna skupština ima dva doma, u kojem u jednom nema većine, a u drugom je druga većina.

Kao jednu od opasnosti za stvaranje nepovjerenja u BiH, prema riječima Košarca, tokom susreta sa lordovima navedna je činjenica da je visoki predstavnik kršio Dejtonski sporazum namećući rješenja, koja nisu u skladu sa Ustavom BiH.

"Iskoristili smo priliku da kažemo da je na temelju takvih, nametnutih rješenja fabrikovano nepovjerenje iz godine u godinu. Rekli smo i da visoki predstavnik svojim odlukama, ne samo da je kršio Ustav nego se i na politički način svrstavao na jednu od strana što nije dobro", dodao je on.

Košarac je naglasio da je lordovima rečeno da ono što je nekad radio visoki predstavnik, koji danas nema tu snagu, sada radi Ustavni sud BiH, institucija u kojoj su dominantni stranci u odlučivanju zajedno sa još nekim sudijama kao predstavnicima jednih od konstitutivnih naroda.

Ukazano je da ta praksa unosi različite vrste političkih nemira, te delegaciji Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Parlamenta Velike Britanije predstavljene štetne odluke Ustavnog suda BiH.

Time su informisani kako se kroz politički pritisak i preko pravosudnih institucija modeliraju rješenja koja su na štetu Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana