Кошарац: Савјет министара чине изборни побједници из ФБиХ и губитници из Српске

Срна
Кошарац: Савјет министара чине изборни побједници из ФБиХ и губитници из Српске

Сарајево - Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да је актуелни сазив Савјета министара од првог дана крњ јер његову структуру чине изборни побједници из Федерације БиХ и изборни губитници из Републике Српске.

"У самом старту Савјет министара и политика које је промовисао Денис Звиздић кроз експозе биле су осуђене на пропаст. Савјет министара по стуктури никада није био посебно легитиман с једне стране, а и по ефектима рада такође. Свједоци смо да су у протекле три године доношене одлуке штетне по Републику Српску", рекао је Кошарац новинарима.


Кошарац је истакао да чланови Предсједништва БиХ данас кажу да Савјет министара нема парламентарну већину, а исто то говоре и чланови Колегијума Представничког и Дома народа.

"Свједоци смо да се сједнице Представничког дома не могу одржавати зато што они који мисле да су власт немају кворум и ту су ствари јасне. Да постоји политичког морала и политичке одговорности, Денис Звиздић би свој мандат одавно требао да врати Предсједништву БиХ и уђе у нову рунду разговора око Савјета министара", наводи Кошарац.

Кошарац је, коментаришући чињеницу да је СДА понудила нови приједлог измјена и допуна Изборног закона, рекао да Република Српска има за циљ очување своје аутономности у изборном процесу.

"За нас је важно да на темељу уставних рјешења Република Српска бира члана Предсједништва из Српске, бира Народну скупштину и своје посланике и делегате у Представничком дому и у Дому народа. Видљиви су проблеми у ФБиХ, на примјеру Мостара и постоје различите врсте иницијатива за измјене изборног закона", истиче Кошарац.

Кошарац је рекао да очекује да ће се расправа о тим питањима отворити у парламенту, а да ће СНСД све те иницијативе анализирати, те да ће видјети на који начин се опредјељивати о њима.

"Наш циљ је очување аутономности Републике Српске као изборне јединице и значај институција Републике Српске", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана