Kошарац: Резолуција о војној неутралности обавезујућа и за представнике Српске на нивоу БиХ

Срна
Kошарац: Резолуција о војној неутралности обавезујућа и за представнике Српске на нивоу БиХ

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац упозорио је на чињеницу да Резолуција о војној неутралности Републике Српске, коју је Народна скупштина Српске усвојила 17. октобра, има обавезујући карактер, како за органе и институције Републике Српске тако и за све представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

"Још једном упозоравам све представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да територија Републике Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона и да ће се, у складу са Резолуцијом о војној неутралности, сваки покушај ускраћивања права над територијом Републике Српске сматрати кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство", рекао је Кошарац Срни коментаришући најаву вршиоца дужности правобраниоца БиХ Млађена Мандића да ће процес књижења војне имовине на БиХ бити настављен након што Савјет министара БиХ озваничи именовање челних људи Правобранилаштва БиХ.

Кошарац је нагласио да никаква позиција у заједничким институцијама БиХ не може бити важнија од јасног става институција Републике Српске да је процес књижења војне имовине неуставан и незаконит и да је територија Републике Српске јединствена, недјељива и неотуђива у складу са Дејтонским мировним споразумом.

"Кључни проблем у протекле три године и јесте био у томе што су СДС-у и странкама које чине такозвани Савез за промјене функције у заједничким институцијама БиХ биле важније од ставова институција Републике Српске. Таква политика је погрешна и опасна за Републику Српску и мора се промијенити", поручио је Кошарац.

Он је представнике Савеза за промјене позвао на, како је рекао, окупљање око институција Републике Српске и договор око базичних питања.

"Примјена одлуке о војној неутралности Републике Српске једно је од најважнијих питања за нашу будућност и о томе више не може да одлучује никакав појединац, нити политичка странка. О томе су одлуку донијеле институције Републике Српске и она се мора поштовати", поручио је Кошарац.

Мандић је јуче у сарајевској штампи критиковао одлуку Савјета министара БиХ да одгоди именовање правобраниоца БиХ и његова два замјеника, повезујући доношење одлуке о именовању правобранилаца са наставком процеса књижења војне имовине на БиХ.

"Као вршиоци дужности нисмо овлаштени да било шта радимо. Ту је и књижење војне имовине. Ко ће вам је књижити када сте вршилац дужности", рекао је Мандић у изјави за "Дневни аваз".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана