Košarac: Rezolucija o Srebrenici - bošnjačka politizacija zločina

Srna
Košarac: Rezolucija o Srebrenici - bošnjačka politizacija zločina

Sarajevo - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da prijedlog rezolucije o Srebrenici poslanika Denisa Bećirovića, Zaima Backovića i Mirsada Mesića predstavlja "politizaciju zločina".

"Proces politizacije zločina već 20 godina tretiraju bošnjački političari. Naš stav je da je neophodan univerzalan pristup ratnim zločinima u BiH", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je SNSD uvijek isticao da ne želi da minimizira bilo koji zločin, niti da preuveličava zločin nad vlastitim narodom. "Mi samo tražimo istinu", poručio je Košarac.

On ističe da su predlagač i ove rezolucije "licemjerni i simptomatični", što se posebno odnosi na Backovića i njegovu ulogu u stradanju vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Košarac kaže da je od Bećirovića očekivao da najmanje osudi stradanje bivših vojnika u slučaju "Tuzanska kolona", što bi odgovaralo univerzalnom pristupu ratnim zločinima u BiH.

"SNSD će i dalje sprečavati bilo koji pokušaj politizacije ratnih zločina u BiH", poručio je Košarac.

Govoreći o Kongresu SDA, Košarac je rekao da je tu riječ o nastavku politike Alije Izetbegovića iz 90-tih godina, te poručio da Republiku Srpsku niko ne smije da ugrožava.

On je ponovio kritike na račun predstavnika političkih stranaka iz Srpske koji su bili gosti na Kongresu SDA i koji su podržali izbor Bakira Izetbegovića za predsjednika SDA i njegovu politiku koja, između ostalog, sadrži i apelaciju Ustavnom sudu BiH za ukidanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana