Košarac: Republika Srpska je protiv vojne vježbe na Manjači

Srna
Košarac: Republika Srpska je protiv vojne vježbe na Manjači

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac pokrenuo je danas pitanje u vezi sa informacijom da su u martu i aprilu nastavljene aktivnosti pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH na organizaciji zajedničke vojne vježbe sa Nacionalnom gardom Merilenda u maju iduće godine na poligonu “Manjača” kod Banjaluke.

“U vezi sa tim su i pitanja da li vježba uključuje i upotrebu aviona žA-10ž, te gađanje ciljeva na zemlji bojevom municijom, odnosno da li za održavanje vojne vježbe postoje saglasnosti Predsjedništva BiH i institucija Republike Srpske, na čijoj je teritoriji planirano održavanje”, pitao je Košarac ministra odbrane BiH Marinu Pendeš.


On je podsjetio da su se institucije Republike Srpske usprotivile održavanju ovakve vježbe na poligonu “Manjača”, nakon što su određeni mediji objavili alarmantne informacije da je u maju 2019. godine na Vojnom poligonu “Manjača” planirano održavanje zajedničke vojne vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde američke države Merilend, koja uključuje upotrebu aviona “A-10” i bojeve municije sa osiromašenim uranijumom.

“Istupajući u javnosti, više puta sam tražio da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uvaži ovakav stav institucija Republike Srpske i da, kao ustavno nadležan, naredi obustavljanje svih pripremnih aktivnosti za održavanje ove vojne vježbe”, naveo je Košarac.

On kaže da je iz kabineta Ivanića javnost obaviještena da “Predsjedništvo BiH nije razmatralo, niti usvojilo plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da ova vježba ne može biti održana, a osim toga, nijedna vježba ne može biti održana bez saglasnosti civilnih struktura na čijoj je teritoriji predviđena vježba”.

“Uprkos ovakvim javno izraženim stavovima iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, postoje kredibilne informacije da su pripadnici Oružanih snaga BiH u martu i aprilu ove godine nastavili sa pripremnim aktivnostima za održavanje sporne vojne vježbe, čijem se održavanju najoštrije protive institucije Republike Srpske, građani Banjaluke i mještani koji žive u blizini Vojnog poligona žManjačaž”, rekao je Košarac.

On je ponovio da su avioni “A-10” korišćeni u bombardovanju teritorije Republike Srpske 1995. godine, kada je iz njih ispaljeno oko 10.000 granata sa osiromašenim uranijumom, i u bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine kada je iz njih ispaljeno oko 50.000 granata sa osiromašenim uranijumom.

“Svima koji žive na ovim prostorima jasno je kakve su strašne posljedice ovog zločina po civilno stanovništvo na bombardovanim područjima. Zato je sasvim legitiman stav institucija Republike Srpske da neće dozvoliti održavanje ove vježbe na Vojnom poligonu žManjačaž i zato tražimo da, ukoliko se vrše, budu obustavljene bilo kakve pripreme za održavanje takve vježbe”, poručio je Košarac.

Odgovor je u odsustvu Pendeševe dao zamjenik ministra Sead Jusić koji je naveo da je Ministarstvo odbrane BiH u više navrata saopštilo da je ova vježba samo jedna u nizu aktivnosti sa američkom vojskom, kojih je bilo oko 250.

Prema njegovim riječima, i ova vježba je planirana po važećim procedurama.

Jusić je naglasio da se neće desiti da ta vježba bude održana dogodine bez odobrenja Predsjedništva BiH.

Košarac je zatražio odgovor u pisanom obliku jer nije dobio odgovore na konkretna pitanja.

Poslanik Dušanka Majkić /SNSD/ pitala je ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića zašto ovo ministarstvo ne informiše institucije entiteta o kontroli i nadzoru proizvodnje i prodaje oružja, kao i o količinama tog oružja, uključujući i ono koje lider SDA Bakir Izetbegović naziva “oružje za ne daj Bože”.

Šarović je rekao da je ova oblast regulisana zakonom koji je donio parlament BiH 2009. godine.

“Dozvole za proizvodnju daju se samo u izuzetnim slučajevima, što je, takođe, regulisano zakonom. Za obavljanje stalnog tekućeg nadzora i informisanja o proizvodnji zadužena su nadležna entitetska ministarstva, a riječ je o 35 preduzeća, od kojih su većina u Republici Srpskoj”, naveo je Šarović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa može u svakom trenutku da organizuje vanrednu kontrolu i nadzor.

Majkićeva nije bila zadovoljna Šarovićevim odgovorom, jer nije dobila konkretne podatke.

Maja Gasal Vražalica navela je da je u posljednje vrijeme u Siriji rođeno 130 beba čiji su roditelji državljani BiH, pa je pitala da li su ta djeca državljani BiH i postoji li strategija institucija BiH za njihov povratak sa sirijskog ratišta u BiH.

Ona nije bila zadovoljna odgovorom predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH da ta djeca zbog porijekla roditelja imaju državljanstvo BiH i konstatovala da je riječ o vanrednim okolnostima za život žena i djece na ratištu u Siriji.

Poslanici Mirsad Isaković /SBB/ i Salko Sokolović /NB/ kritikovali su enormno poskupljenje goriva nakon donošenja Zakona o akcizama na naftu i nftne derivate u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana